Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Boodschappen voor moeder (verrekening nalatenschap)


11 april 2023

Vraag nummer: 66435

Goedemorgen Willem,

Ik ben executeur (afw.bew. voerder) en enig erfgenaam van de erfenis van mijn moeder die november 2021 is overleden.

Ik ben de jongste zoon en ben de laatste 3 jaar dag en nacht bij haar geweest en heb voor haar ook boodschappen gehaald en betaald.

Nu stelt een advocaat van 1 broer die onterfd is (er is er nog 1 onterfd) dat deze kosten niet ten laste kunnen komen van haar erfenis. Er zijn geen bonnetjes bewaard.

Het bedrag over 3 jaar is echter veel lager dan waar het NIBUD van uit gaat. Het zijn uitgaven voor eerste levens- behoeften waarmee moeder thuis kon blijven wonen. Als ze verpleegd had moeten worden was het nog veel duurder geweest.

Ik vind het denigrerend dat mij dit kwalijk wordt genomen door een broer die nooit iets om zijn moeder heeft gegeven.

Graag ontvang ik uw zienswijze in deze hoe het beste kan worden gehandeld.

m.vr.gr. John xxxxx

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, de legitieme portie, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Ik wil er nog wel enkele opmerkingen aan toevoegen. Als u boodschappen voor uw moeder hebt gedaan, had u dat het best kunnen doen met een pasje van haar bankrekening of van een en/of rekening. Misschien hebt u dat ook gedaan, maar nu niet in uw vraag vermeld. Misschien hebt u die boodschappen gewoon zelf betaald en zich niet druk gemaakt om een verrekening van kosten, maar hebt u dat nu wel willen doen. Dat is niet handig. Maar niet onmogelijk.

Hoe dat ook zij, als executeur hebt u nu het heft in handen en kunt u de erfenis afwikkelen zoals het u goed dunkt. Dus met verrekening van de door u voorgeschoten kosten. Als executeur geschikt u ook over de bankrekening van uw moeder en daar is bijvoorbeeld zichtbaar dat ze enkele jaren nooit kosten aan een supermarkt heeft betaald. Dat is een duidelijke aanwijzing dat u zulke kosten hebt betaald, want uw moeder is waarschijnlijk niet van honger gestorven. En zo zijn misschien meer kosten te herleiden en te verdedigen.

Een brief van een advocaat betekent nog niets. Een broer die zich niet bij uw uitleg en de situatie neer wil leggen, zal naar de rechter moeten gaan. Een rechtszaak kan makkelijk 5.000 tot 10.000 euro kosten; er is geen garantie op succes. Dan is het de vraag of het de moeite loont om je druk te maken over de afrekening van de boodschappen.
Dat geldt voor uw broer, maar ook voor u. U kunt ook een globale inschatting maken van de kosten van een rechtszaak. En u moet ook een afweging maken van het gezeur, gedoe en emoties die een rechtszaak gedurende 1 a 2 jaar met zich mee kan brengen.

Ik weet niet of u de kosten van een rechtszaak als executeur ook ten laste van de nalatenschap kunt brengen, wat het effect kan hebben dat de omvang van de nalatenschap waarvoor uw broers waarschijnlijk een beroep willen doen op de legitieme portie, afneemt. Anders gezegd: de kosten van juridische procedures van uw broer(s) komen misschien deels ook ten laste van hun eigen legitieme portie. Dat weet ik allemaal niet, want dat is niet mijn vakgebied. Daarom verwijs ik in eerste instantie naar de Notaristelefoon: 0900 3469393 op werkdagen van 9.00 - 13.00 uur (80 cent per minuut). Dan kunt u overleggen. Dat is vaak handiger dan een vraag stellen in de collega-adviesrubriek voor erfrecht. Die moet voor complexere situaties toch verwijzen naar een notaris of advocaat.

Dat moet u ook goed beseffen als u advies vraagt: een notaris vertelt in de regel 'objectief' hoe iets juridisch in elkaar zit. Een advocaat denkt partijdig en adviseert u hoe u het beste het meeste voordeel uit een situatie kunt halen, of niet. Om de situatie te kunnen beoordelen kunt u de notaristelefoon bellen of met een notaris een afspraak maken. Als u hulp nodig hebt, moet u naar een advocaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >