Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afhalen asbus door uitvaartondernemer


23 mei 2018

Vraag nummer: 55067

Bij ons kleinschalige crematorium is het zo dat asbussen bij voorkeur door de uitvaartondernemer wordt opgehaald. Voor ons is de uitvaartondernemer onze opdrachtgever (en niet een nabestaande of degene die voor de uitvaartondernemer opdracht van de uitvaart is). Wij hebben dit ook zo in onze algemene voorwaarden staan.
Als een uitvaartondernemer de as door een nabestaande wil laten ophalen, dan kan dit, middels een machtigingsformulier.

De reden dat we liever niet willen dat nabestaanden de as komen ophalen, of dit tenminste tot een minimum willen beperken, heeft te maken met onze kleinschaligheid. We zijn niet altijd aanwezig en kunnen dus ook niet zo goed ophaalmomenten afstemmen met nabestaanden. Als de nabestaanden allemaal zelf zouden komen krijgen we een enorme toeloop van mensen en daar is het crematorium niet op berust en de prijstelling ook niet op berekend (het zou meer personeelskosten betekenen). Een andere reden is dat wij ook geen mooie nazorgruimte hebben zoals bij grotere crematoria het geval is en de asuitgifte dan voor ons gevoel te klinisch aanvoelt. Vanzelfsprekend is dat een ander geval als de uitvaartondernemer de as ophaalt.

Nu is het zo dat wij hierop zijn aangesproken door een ondernemer die beweert dat deze gang van zaken juridisch niet correct is. Volgens hem mag de uitvaartondernemer niet onze opdrachtgever zijn en mag de uitvaartondernemer geen zeggenschap hebben over de as.
Ik zou graag van u horen hoe dit juridisch precies zit.

Crematorium X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wie opdrachtgever is en wie de asbus kan of mag ophalen, is iets wat men gewoon kan regelen in de algemene voorwaarden en op het opdrachtformulier.

In de regel adviseer ik uitvaartondernemers om geen opdrachtgever van de crematie (of grafuitgifte op een begraafplaats) te zijn, omdat ze daarmee ook verantwoordelijk zijn voor de kosten. Voor hen is het bedrijfsmatig veiliger om de familie zelf voor de kosten van het crematorium of de begraafplaats verantwoordelijk te laten zijn.
Maar het kan ook andersom, dat u regelt alleen met de uitvaartverzorger zaken te willen doen en dat de afgifte van de asbus via de uitvaartverzorger loopt, eventueel met een machtiging.

Een ondernemer die beweert dat deze laatste gang van zaken juridisch niet correct is, heeft het mis. Juridisch is het zeker mogelijk te regelen dat de uitvaartondernemer uw opdrachtgever is en de asbus mag afhalen.
Dat een uitvaartondernemer geen zeggenschap mag hebben over de as, is een ander type vraag. Dat is namelijk geregeld in de rechtsverhouding tussen de familie, te weten de nabestaande die de uitvaart regelt, en de uitvaartverzorger. Dat iemand een asbus mag ophalen betekent niet dat hij of zij zeggenschap heeft over de as.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >