Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Goud in as bij crematie opeisen


29 juni 2023

Vraag nummer: 66912

Ik heb 16 gouden kronen en inlays. Kunnen mijn erfgenamen na mijn crematie recht doen gelden op het goud dat in de as na crematie overblijft?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, dat kan niet. Wie iemand laat cremeren doet afstand van alle eventuele waardevolle stoffen en materialen die in het lichaam zitten.

Omdat ik meen in uw naam een jurist te herkennen, verwijs ik naar artikel 5.7. van de Algemene voorwaarden (van 2019) van de Landelijke Vereniging voor Crematoria, waar alle crematoria bij zijn aangesloten. Daar staat: "Crematorium heeft het recht (...) edelmetalen en chirurgisch staal te verwijderen en niet aan Opdrachtgever af te geven. Nadat de overledene aan Crematorium is overgedragen, vervalt het recht van Opdrachtgever om restanten edelmetalen, chirurgisch staal, etc. op te eisen. De bij de LVC aangesloten crematoria zorgen voor gecontroleerde inzameling hiervan en schenken deze aan het Dr. C.J. Vaillantfonds. Crematorium is voor al het voorgaande geen vergoeding aan Opdrachtgever of Derden verschuldigd."

Alle circa 120 Nederlandse crematoria werken samen om uit alle as waardevolle metalen zoals goud, zilver en chirurgisch metaal te verzamelen en te verkopen. De opbrengst wordt aan goede doelen geschonken.
Voor een toelichting verwijs ik naar https://vaillantfonds.nl

Als diens familie of de overledene zelf niet willen dat edelmetalen door crematie verloren gaat, kunnen ze dat goud voorafgaand aan de crematie door een (tand)arts laten verwijderen. Hetzelfde geldt voor het chirurgisch metaal van een kunstheup e.d.

Ik kan daarbij meteen opmerken dat de kosten en moeite niet lonend zullen zijn. De waarde van het gesmolten verontreinigde materiaal van een gouden tand is hooguit een paar euro. Bij 15 kronen e.d. gaat het misschien om 50 euro. Het inschakelen van een arts kost een veelvoud, nog los van de vraag of men iemand kan vinden die tanden en kiezen van een overledene wil trekken.

In theorie kan de opdrachtgever van een crematie voorafgaand aan de crematie met het crematorium de afspraak maken dat edelmetalen uit de as apart worden gehouden en aan de opdrachtgever worden gegeven. Maar ik kan al meteen zeggen dat geen enkel crematorium daar op in zal willen gaan.
Het vergt aandacht, administratie en er is een kans op vergissingen. Als bekend wordt dat een crematorium ooit een dergelijke afspraak gemaakt heeft, kan dat heel lang negatieve publiciteit opleveren, omdat het doet denken aan nazi-praktijken. Dat wil geen enkel crematorium riskeren.

Wie beslist een dergelijke afspraak wil maken, zal voor de crematie naar een buitenland moeten uitwijken, schat ik in.

Nog een juridisch detail: erfgenamen kunnen mijns inziens geen goud opeisen, omdat lichaamseigen goud geen onderdeel van de nalatenschap vormt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >