Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematorium Alkmaar wil geen gegevens over mijn vader verstrekken (uit openbaar register)


17 april 2022

Vraag nummer: 64775

Mail gestuurd aan crematorium Alkmaar met de vraag of mijn vader daar is gecremeerd, en zo ja datum en tijdstip.
In verband met de wet op de privacy verstrekken zij geen gegevens.
Wat nu, ik ben de dochter....

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is heel merkwaardig, want het crematorium handelt hiermee in strijd met de wet. En niet een beetje, maar knalhard. Dit antwoord van het crematorium mag echt niet.
Nog afgezien van het feit dat de "Wet op de privacy" niet bestaat. Waarschijnlijk bedoelt men iets anders, maar dat is ook fout.

Artikel 50 van de Wet op de lijkbezorging regelt het volgende:
1. De houder (exploitant) van een crematorium houdt een register van alle daar gecremeerde lijken en van de bestemming die aan de as is gegeven. Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld omtrent de gegevens die in het register worden vastgelegd.
2. Het in het eerste lid bedoelde register is openbaar.

Dat iets 'openbaar' is betekent dat iedereen - het hoeft niet eens een familielid of vriend te zijn maar gewoon iedereen - bij een crematorium mag vragen of persoon X daar gecremeerd is en wat er vervolgens met de as is gebeurd. Het crematorium is wettelijk verplicht daar antwoord op te geven.

Ik verwijs naar een aantal eerdere vragen en antwoorden, waar crematoria eerder in de fout zijn gegaan. Ik noem er een paar, maar er zijn er meer te vinden:
https://www.uitvaart.nl/juridisch/cremeren/overig-cremeren/weigering-verstrekken-openbare-gegevens-crematorium/2772
https://www.uitvaart.nl/juridisch/cremeren/overig-cremeren/gegevens-uit-register-crematorium-opvragen/60972
https://www.uitvaart.nl/51180
https://www.uitvaart.nl/juridisch/cremeren/overig-cremeren/weigering-crematorium-verzoek-om-informatie-overlijdensdatum-oom-en-tante/61896
https://www.uitvaart.nl/juridisch/cremeren/overig-cremeren/crematie-register/60887
https://www.uitvaart.nl/60972

U kunt dit bericht gebruiken om het crematorium in Alkmaar nogmaals aan te schrijven en op mijn antwoord te wijzen. Dat antwoord is ook te vinden in mijn boeken, o.a. in het Handboek Wet op de lijkbezorging uit 1993. En nu ja, overal, waar de wet wordt uitgelegd.

Als het crematorium dan nog geen inhoudelijk antwoord wil geven, kunt u een klacht indienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Voor de voorwaarden, procedure en gang van zaken verwijs ik naar de site OmbudsmanUitvaartwezen.nl

Als de Ombudsman zich eventueel niet bevoegd zou achten, kunt u ook een klacht indienen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Postbus 20011, 2500 EA Den Haag. De klacht is dan dat het crematorium zich niet aan de wet houdt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 64779 'Toestemming vereist van opdrachtgever (van uitvaartbedrijf om informatie te verstrekken)'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >