Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As overleden vrouw in kist echtgenoot bij crematie?


4 april 2011

Vraag nummer: 24624  (oude nummer: 16614)

Is het toegestaan om de as van de (jaren eerder overleden echtgenote) in de kist te plaatsen, zodat na de crematie van de echtgenoot de as van beiden overblijft? Is een vraag van een meneer waar ik binnenkort een voorbespreking heb.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, het is niet toegestaan om as van een andere overledene in de kist te plaatsen, voor een crematie.
Iedere overledene moet individueel worden gecremeerd, zoals ik al vaker op diverse vragen heb geantwoord. Dit is geregeld in het Besluit op de lijkbezorging.

Dat de nabestaanden wellicht later de as willen mengen, is hun zaak. Dat kan altijd. Dan is het - juridisch gezien - een vorm van verstrooien, omdat de as niet meer individueel traceerbaar is. Maar dat zal de familie geen probleem vinden; die weten immers dat het de as van vader en moeder is. En daar gaat het hen maar om, neem ik aan.

Maar dat mengen mag ook niet eerder dan na een maand na de crematie. De as moet nog een maand na de crematie bewaard worden, zoals u weet. O.a. om justitieel onderzoek naar de as mogelijk te maken. Als je de as bij voorbaat tijdens de crematie al met andere as zou mengen, zou dat justitieel onderzoek ook zinloos maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >