Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn buiten op kerkhof; eisen?


29 juni 2014

Vraag nummer: 38939

Beste mijnheer,

Ik vind de informatie op uw site uitstekend en ga het zeker gebruiken.
Heb nog wel een vraag over een urn: als ie buiten komt te staan op een kerkhof, zijn er dan bepaalde eisen waaraan ie moet voldoen? Materiaal, afsluitbaarheid en dergelijke?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Vriendelijke groet,

J. U.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Iedere houder van een begraafplaats hanteert eigen regels of men een (sier)urn (met een asbus er in) buiten op de begraafplaats mag plaatsen, of niet.
Ten eerste is het de vraag of men wel een asbus op de begraafplaats mag plaatsen. Er zijn (slechts enkele orthodox protestantse) begraafplaatshouders die helemaal geen asbussen en urnen toestaan. Bij de meeste is het wel toegestaan.
Ten tweede, als asbussen wel zijn toegestaan, is het de vraag of dit mag in een graf of in een ruimte in een urnenmuur, dan wel ook boven op een graf(monument). Bijvoorbeeld op een sokkel of in of op een andere ondergrond. Een urn is eigenlijk altijd een sierurn, waar de asbus in zit. Sommige begraafplaatsen hebben speciale vakken voor bovengrondse urnen, vaak in een zogenaamde urnentuin.
Of er, als de asbus in een urn buiten mag staan, nog bepaalde eisen zijn, hangt ook weer van de betreffende begraafplaats af. Vaak stelt men de eis dat de urn aard- en nagelvast aan de ondergrond bevestigd moet zijn om diefstal en vandalisme tegen te gaan. Maar sommige begraafplaatshouders stellen geen enkele eis. Dan is het een kwestie van gezond verstand van de eigenaar van de urn om de urn stevig te bevestigen. Urnen die in de openlucht worden geplaatst zijn vaak van keramiek, maar ze zouden ook van glas of hout kunnen zijn.

Vroeger zat er in sierurnen vaak een gat in de bodem, waardoor men met een bout de urn vast kon zetten op een ondergrond. De urn moet dan natuurlijk worden vastgezet voordat men de asbus er in doet en de urn sluit. Het deksel wordt vaak vastgelijmd. De urn is dan niet te verwijderen zonder deze eerst kapot te slaan.

Kort gezegd: als men een urn in de openlucht wil plaatsen, is het verstandig om altijd eerst met de beheerder van de begraafplaats te overleggen of het wel mogelijk is. En zo ja, of men eisen stelt aan vorm, formaat en materiaal.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: kan men zelf een plaats voor het verstrooien van as kiezen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >