Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving asurne van papa (en naar andere begraafplaats overbrengen)


4 november 2019

Vraag nummer: 59128

Geachte, mijn mama nog in leven heeft de wens, mijn papa te laten overplaatsen van zijn huidige begraafplaats naar de Stad waar ze allebei geboren zijn, en daar later ook haar laatste rustplaats te mogen hebben.Mijn papa overleed totaal onverwacht en kon toen zelf zijn rustplaats niet kiezen.Doordat mijn mama al vele jaren teruggekeerd is naar hun geboorteplaats en hem moeilijker kan bezoeken doordat ze héél slecht te been is ,wil ze hem graag laten opgraven en verplaatsen.
Wij vrezen er echter voor, ik en mijn zus dat dit niet zou lukken omdat mijn broer die geen contact meer heeft met ons mama niet akkoord gaat daarmee.
Daardoor zou zij ook later niet kunnen begraven worden in haar geboorteplaats waar de meeste familie ook nog eens woont.
Kunnen wij daar een oplossing voor vinden eventueel voor ons mama ?

Dank voor uw reactie,

Mvg.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In Nederland is het geen enkel probleem om een asbus of urn van een graf of nis van de ene begraafplaats naar een andere begraafplaats in een andere gemeente over te brengen. Er is geen vergunning van de gemeente voor nodig. Men kan met de beheerder van de ene begraafplaats afspreken dat die de asbus of urn uit de nis of het graf neemt en dat u de urn in ontvangst neemt en naar de andere begraafplaats brengt. Men kan de asbus ook per post vervoeren. Maar zelf halen en brengen kan dus ook.

In Nederland is het niet nodig dat alle familieleden met een overbrenging instemmen. Alleen de opdracht of toestemming van de persoon die rechthebbende is van het graf of de nis, is nodig. Niet van andere familieleden, zoals uw broer.

Uw taalgebruik doet mij evenwel vermoeden dat u niet in Nederland maar in Vlaanderen woont ('asurne' is geen Nederlands maar een Vlaams of Zeeuws woord). Ik weet niet of de wet- en regelgeving in Vlaanderen op dit punt verschilt met die in Nederland. Ik zou, als ik u was, de kwestie eerst eens bespreken met de beheerder van de begraafplaats waar de asbus nu staat. Dan komt u er snel genoeg echter, wat kan of niet kan.

Als uw moeder slecht ter been is, is het misschien voor haar ook wel fijn om de urn thuis te kunnen bewaren. Ik weet echter niet of men in Vlaanderen een asbus aan nabestaanden kan geven en of zij de asbus thuis mogen bewaren.

Echter, als de asbus via Nederland zou worden verzonden, zou dat altijd wel kunnen. Verzending van een urn vanuit Vlaanderen naar Nederland moet mijns inziens wel kunnen; dat kan in elk land. U zou dan de asbus in Nederland kunnen ophalen of vanuit Nederland kunnen laten toesturen.
Misschien is de situatie vergelijkbaar met die in Duitsland. Kijk dan eens naar eerdere vragen over een ''Urnenanforderung'.
Zie de eerdere vragen over dit onderwerp zoals vraag nummer: 51890 'Urn in Duitsland (Urnenanforderung)' in de subrubrieken 'Buitenland' of 'Vervoer asbus (buitenland)'. Daar staan ook instellingen in Nederland die dit voor u kunnen regelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >