Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As in bestaand graf plaatsen; schenden grafrust?


7 april 2014

Vraag nummer: 37977

Een man is 4 jaar geleden begraven.
Nu is zijn echtgenote overleden en wordt gecremeerd.
De nabestaanden willen met een grondboor schuin onder de grafbedekking van het graf van hun vader een gat boren. In het gat een pvc pijp plaatsen en in de pijp de asbus met de as van hun moeder leegschudden.
Is dit v.w.b. de grafrust toegestaan?
Dan ga ik er gemakshalve maar van uit dat het bestuur van de begraafplaats geen bezwaar heeft tegen deze handelswijze.
Of zijn u andere belemmeringen/wetsregels bekend, die dit niet toestaan.
Graag uw reactie op bovenstaande.
Vr. gr.
XX, beheerder

Antwoord:

Geachte heer,

Als u er als relatief kleine begraafplaats geen ervaring mee hebt, begrijp ik dat het verzoek vragen oproept. Maar juist dit is op grote professionele begraafplaatsen een heel gebruikelijke manier om een asbus in een graf te plaatsen zonder de steen te hoeven verwijderen. En ook om as te verstrooien in het graf.

Het belangrijke voordeel is dat de steen niet hoeft te worden verwijdert. Afgezien van de kosten, wordt een steen er natuurlijk niet beter van als die eraf en weer erop moet.

De grafrust is hier niet in het geding, als je gewoon maar niet al te diep gaat. De kist behoort minstens 65 cm onder het maaiveld te staan. Je hoeft met een PVC pijp eigenlijk maar een klein eindje schuin onder de steen, zodat je niet eens in de buurt van de kist hoeft te komen.
Men moet niet de ambitie hebben om de as recht onder het midden van de steen te deponeren. Dan moet er te veel gegraven worden. Zo, dat het net 10 of 20 cm vanaf en onder de rand is, is de verstandige optie. Als het om een liggende steen gaat, althans.

Maar misschien is in dit geval de kist al veel dieper geplaatst, omdat er met een latere tweede begraving rekening is gehouden. Dat zou mij wel logisch lijken.

Als het om een staande steen gaat en men makkelijk voor die steen in het graf kan graven, kun je misschien 30 of 40 cm diep gaan. Maar is er geen pijp nodig en kan een asbus of as gewoon in het gat worden gelegd.

Nog even een andere gedachte. Dat er al in een graf begraven is, betekent niet dat niet later iets bijgeplaatst mag worden. Als eerst een kist op de onderste laag is geplaatst, mag ook altijd een kist in de er boven gelegen laag worden begraven, zonder dat iemand zich afvraagt of dat in strijd kan zijn met de grafrust.
Er mag altijd bij begraven worden, zolang je maar niet in de directe buurt van de al begraven kist komt.

Nog een andere gedachte: wanneer het begraven of via een pijp verstrooien van as door of onder toezicht van de begraafplaatsbeheerder gebeurt, is er niets aan de hand. Dat mag, de beheerder is bevoegd in het graf te graven. Maar als een ander, bijvoorbeeld een familielid, dat zou doen, is sprake van een strafbare handeling. Dat is grafschennis, wat verboden is in het Wetboek van Strafrecht. De beheerder mag, wat anderen niet mogen doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld als men zelf een plaats voor het verstrooien van as wil kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >