Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afkoop onderhoud (voor eeuwig of niet?)


11 juli 2023

Vraag nummer: 66961

Geachte heer van der Putten,

Nog een vraag van mijn kant. Voor het overzicht stel ik deze apart. Onderhoud aan de grafmonumenten kon tot vorig jaar worden afgekocht.

Tot 2013-2015 (ergens) stond onderstaande zinsnede in de besluiten die de rechthebbenden kregen. Dit stond ook in graven uitgegeven voor 30 jaar.

"X Bedrag ontvangen ten behoeve voor het onderhouden en schoonhouden van hetgeen zich bevindt op grafruimte X voor de tijd, gedurende welke daarop een opstal aanwezig is, echter niet langer dan tot het tijdstip, waarop de begraafplaats wordt gesloten verklaard."

In de verordening (voor zover ik snel terug kon zien oa 2013) staat echter: 1. dat het X bedrag kost om onderhoud voor 30 jaar af te kopen. 2. Dat indien de huurtermijn verlengd wordt het onderhoud ook weer met 10 jaar verlengd kan worden.

Tot nu toe heeft men altijd het besluit voor waar aangehouden. Mensen betalen dus 1x onderhoud en daarna brengen we alleen kosten voor verlenging in rekening.

Is dat de juiste gang van zaken? Zouden we niet ook onderhoudskosten in rekening moeten brengen? Of is het besluit wel leidend? Zou hier nog wat aan gedaan kunnen worden?

Hoor graag uw zienswijze.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb ook wel eens een keer bij een andere gemeente gezien, dat men bij het aanschaffen van een graf grafrecht + onderhoud moest betalen, maar bij het verlengen van het grafrecht geen onderhoud meer hoefde te betalen. Dat snapte ik nooit, maar goed.

Ja, uw gemeente zou kunnen gaan invoeren dat als grafrechten na 30 jaar verlengd worden, ook de onderhoudsrechten verlengd moeten worden. Dat zou zonder meer kunnen gaan gelden voor graven waarvan die eerste termijn volgend jaar en de daarop volgende jaren afloopt. Maar ik denk dat het ook ingevoerd zou kunnen worden voor graven waarvan de gebruiksrechten inmiddels al een of meer keren verlengd zijn. Het is waarschijnlijk qua administratieve uitvoering en qua psychologie van de rechthebbenden het eenvoudigst om dat telkens bij de volgende verlenging te doen.

Het kan ook tussentijds, voor (alle!) graven, als men er een andere draai aan geeft en een tarief invoert als bijdrage in het algemeen onderhoud van het terrein. Dat kan een nieuw tarief zijn naast het huidige bestaande tarief voor schoonmaak van monumenten. Dit laatste tarief kan men dan langzaam afbouwen, als men wil.

De besluiten die u beschrijft, hebben geen eeuwigheidswaarde. Er zijn diverse rechterlijke uitspraken die dat aangeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie ook vervolgvraag 'Reactie op vraag nummer 66968'.


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Hoe kan een graf voor eeuwig blijven bestaan?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >