Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik wil niet dat nabestaanden mijn graf kunnen vinden


12 april 2023

Vraag nummer: 66443

Als ik ben begraven op een natuurbegraafplaats, kunnen nabestaanden via de administratie van de begraafplaats erachter komen waar ik ben begraven als ik dat niet wil?
Alvast dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, dat kan.

In de wetgeving voor begraafplaatsen, de Wet op de lijkbezorging, staat uitdrukkelijk dat alle begraafplaatsen moeten bijhouden wie waar begraven is (geweest) en dat die gegevens openbaar zijn. 'Openbaar' betekent dat iedereen bij de begraafplaats moet kunnen navragen wie daar begraven is en op welke plek. De begraafplaats is verplicht om dat te vertellen. Ook een natuurbegraafplaats, want dat is wettelijk gezien natuurlijk ook een gewone begraafplaats.

Dit betekent niet dat iemand kan zeggen "Geef mij een lijst van iedereen die op de begraafplaats begraven is". Maar wel kan vragen "Is Jan de Jong uit 1920 bij jullie begraven?" Daar moet de begraafplaatshouder eerlijk antwoord op geven.

Als iemand niet wil dat nabestaanden hem of haar op een begraafplaats kunnen vinden, moet iemand kiezen voor een begraafplaats die niet voor de hand ligt, bijvoorbeeld in een ander deel van het land of op een RK begraafplaats terwijl de overledene lid van de PKN is.

Cremeren is ook geen oplossing om aan openbaarheid te ontkomen, want crematoria moeten ook noteren en aan iedereen vertellen die het wil weten, wie daar gecremeerd is en wat er met de as is gebeurd of aan wie de as is meegegeven.

Een oplossing om aan openbaarheid te ontkomen, is om in het buitenland begraven te worden, denk ik. Niet ieder land zal regels over het openbaar zijn van de locatie van begraven of cremeren kennen. Misschien in Frankrijk wel. Ik hoorde ooit het verhaal van een persoon uit Frankrijk die in Nederland begraven wilde worden omdat hij of zij niet door nabestaanden gevonden wilde kunnen worden. Blijkbaar zijn de gegevens van begraafplaatsen in Frankrijk dan ook openbaar.

Ik heb ook het verhaal gehoord van een graf dat wordt beheerd door de stichting Grafzorg Nederland, dat de overledene al zelf bij leven geregeld heeft, om te voorkomen dat zijn of haar kinderen zouden weten waar hij of zij begraven zou worden. Dat graf ligt in een andere gemeente dan waar de betrokken persoon woont.

Er bestaat overigens geen landelijk register van wie waar begraven of gecremeerd is. Mensen die willen uitzoeken wie waar begraven is, moeten dus elke begraafplaats apart aanschrijven.

Om niet makkelijk gevonden te worden, kan het helpen om geen (geslachts)naam en geen geboorte- en sterfdatum op een grafmonument te laten plaatsen. Er zijn namelijk sites die dit soort gegevens publiceren. Wat natuurlijk mag en vaak erg handig kan zijn voor familieonderzoek. Maar als je op een begraafplaats anoniem wilt zijn en blijven, moet je geen persoonsgegevens op een gedenkteken laten plaatsen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >