Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gevonden botten in de grond


13 maart 2018

Vraag nummer: 54204

Hallo meneer van der Putten,

In mijn opleiding als forensisch analist volg ik nu een module over particulier onderzoek. Als particulier onderzoeker heb ik op dit moment een casus gekregen waarin er botten zijn gevonden tijdens bodemonderzoek op een bouwput. Nu is mijn vraag wat er gedaan moet worden met deze botten wanneer het dierlijke botten blijken te zijn, maar ook wanneer het menselijke botten blijken te zijn. Ik heb geprobeerd mijn antwoorden te vinden in de wet op de lijkbezorging, maar hierdoor is het niet duidelijk geworden wat er moet worden gedaan met de botten. Ik hoop dat u een antwoord heeft op mijn vraag.

Vriendelijke groet, Rianne van Dijk

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uiteraard heb ik een antwoord. Daar is deze rubriek voor.

U kunt op uw vragen geen antwoorden vinden in de Wet op de lijkbezorging. Dat klopt. Dat is ook logisch. De betreffende wet is en heet immers de Wet op de lijkbezorging. Ofwel: de 'wet over wat moet je doen met overleden mensen'. (De term 'lijkbezorging' begrijpt lang niet iedereen; ik zelf wist vroeger ook niet wat dat woord betekende of wat er mee bedoeld werd). De wet heet niet 'Wet op het vinden van botten'.

De Wet op de lijkbezorging regelt o.a. dat als iemand (vermoedelijk) dood is, een arts de overledene onderzoekt, dat er een vergunning nodig is voor begraven of cremeren en aan welke eisen begraafplaatsen en crematoria moeten voldoen. De wet stopt met regels geven als de as na crematie verstrooid is of als een graf geruimd is of een begraafplaats opgeheven wordt. Voor de gebeurtenissen die daarna kunnen plaatsvinden, kennen we geen wetgeving.

Wanneer iemand botten vindt die van dierlijke aard zijn, bestaan er geen regels over wat men met die botten kan of mag doen. Daar is men vrij is. Men kan die botten weer terug stoppen, weggooien, thuis bewaren of als kluif aan een hond geven.

Als iemand botten vindt van menselijke aard, hangt het van de omstandigheden af wat men met die botten mag of moet doen. Als men in een stille plek van een bos een heel of half skelet vindt, is het zaak om de politie te waarschuwen; mogelijk is sprake van een niet-natuurlijke dood. Als in het veen botten worden aangetroffen, is wellicht sprake van een archeologisch interessante vondst. Als tijdens bodemonderzoek van een bouwput botten worden aangetroffen, zou men moeten nagaan of op die locatie vroeger een begraafplaats gelegen heeft, die opgeheven is. Als dat het geval is, hebben de gevonden botten geen juridische of wettelijke status meer. Ze kunnen worden teruggestopt of als afval worden afgevoerd. Maar als werkelijk sprake is van menselijke botten, adviseer ik altijd om deze botten over te dragen aan de beheerder van de gemeentelijke begraafplaats, die ze op zijn terrein kan herbegraven. Dat hoeft niet in een graf, maar kan ook in de knekelput of een andere plek op het terrein. Er is geen wettelijke verplichting, maar ik zie het als een ethisch verantwoorde oplossing van de vraag wat met zulke botten te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >