Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toestemming andere ouder vereist bij opgraving kind?


18 januari 2024

Vraag nummer: 67752

Als iemand rechthebbende is van het graf van een lange tijd begraven kind, en hij/zij wil het nu opgraven en cremeren, moet dan de andere ouder toestemming geven?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Niemand moet (tevens) toestemming geven voor een opgraving van een overledene uit een graf; alleen de toestemming van de rechthebbende van het graf is nodig. Zo staat het in de wet en in rechtszaken over opgravingen is nooit anders beslist.

Voor een opgraving is altijd - en dan bedoel ik echt in alle gevallen, ook na 200 jaar - een vergunning van de burgemeester nodig.
Een burgemeester kan voordat hij of zij een besluit neemt een belanghebbende om diens zienswijze vragen. Maar dat is in de praktijk meestal niet zo zinvol, omdat het procedures verlengt en zienswijzen meestal niet zo goed onderbouwd zijn als dat bezwaren en beroepen dat zijn. Maar dat is mijn persoonlijke indruk.

Een burgemeester kan op grond van de motivering van de aanvraag voor de opgraving een besluit nemen. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan de burgemeester besluiten om de publicatie van het besluit heel beperkt te laten zijn, dan wel heel ruim plaats te laten vinden. Ook kan de burgemeester besluiten, afhankelijk van de omstandigheden, om een besluit actief onder de aandacht van belanghebbenden te brengen, door het aan hen toe te sturen en hen op de mogelijkheid van het indienen van een bezwaarschrift te wijzen. Dat kan binnen 6 weken na het nemen van het besluit en het bekend maken.

Een besluit inzake een opgraving uit een kindergraf is een klassiek voorbeeld waarbij een burgemeester het besluit gewoonlijk toestuurt aan de andere ouder, om die de gelegenheid te geven om bezwaar te maken.

Normaal zouden ouders over dit soort kwesties goed overleg moeten voeren. Maar vaak gaat het om gescheiden ouders en ik weet uit mijn omgeving dat sommige mensen niet weten waar hun ex-echtgenoot woont, of wat diens telefoonnummer of e-mailadres is. Dan kun je die persoon dus niet bereiken. De overheid mag niet vertellen waar die persoon tegenwoordig woont.
Een gemeente kan echter wel de bevolkingsadministratie raadplegen en het besluit toesturen.
Dan vindt er een hoorzitting plaats, als een bezwaarschrift wordt ingediend.

Of een bezwaar zinvol is, hangt van omstandigheden af. De andere ouder kan bijvoorbeeld stellen tegen de opgraving te zijn omdat het graf regelmatig bezocht wordt. Maar als de grafhuur afloopt en de opgraving plaatsvindt om het kind bij te begraven in het graf van grootouders of om het te cremeren, kan de rechthebbende op het graf niet verplicht worden om de grafrechten te verlengen en daarvoor te betalen. Een bezwaar is dan niet de oplossing van het probleem. Hooguit de aanleiding om een oplossing te zoeken.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek ' Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >