Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waarom (geen 2 lichamen in 1 kist)


12 januari 2024

Vraag nummer: 67738

Goedendag, wat mij opvalt aan beide filmpjes is dat u de tweede afsluit met Waarom dat zo is een de eerste niet. Wat is de logische reden nu nog om geen tweer lichamen in 1 kist te doen?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet welke 2 filmpjes u bedoelt als u het over 'beide filmpjes' hebt. Er staan ruim 20 filmpjes met mij op deze site.

Dat ik in een filmpje te zien ben, betekent overigens niet dat het mijn keuze is wat er te zien of verteld is. Zulke filmpjes worden samengesteld uit 10 of 15 minuten beeldmateriaal, waar de editors in gaan knippen en 2 minuten van overblijven. Daar heb ik niet het laatste woord in.

Maar ik kan wel antwoord geven op uw vraag waarom er geen 2 lichamen in 1 kist worden toegelaten. Daar zijn meerdere redenen voor.
De eerste reden is, dat voor een goede vertering van een stoffelijk overschot in de grond een bepaalde hoeveelheid zuurstof nodig is. Met 2 personen in 1 kist is er misschien te weinig zuurstof. Half vergane lichamen is niet ethisch.
Een andere reden is dat het later mogelijk moet zijn om een overledene op te graven. Dat wordt bemoeilijkt als er twee overledenen in een kist liggen, want men zal waarschijnlijk niet hebben gearchiveerd wie links of rechts in de kist lag en er kunnen botten van armen en benen naast en door elkaar liggen. Het is een belangrijk principe dat een overledene moet kunnen worden opgegraven zonder de grafrust van een andere overledene te storen. Daarom moeten ze apart begraven worden.

Opgraving kan nodig zijn in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, of omdat later een testament of codicil wordt gevonden waar uit blijkt dat de overledenen liever op een andere begraafplaats begraven had willen worden. Of gecremeerd wilde worden. Dat kan ook na vele jaren worden uitgevoerd. Maar dan moet je wel weten dat je de juiste overledene kunt vinden en dat die persoon ook compleet is, zonder een mix van resten van iemand anders.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >