Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimingskosten begraafplaats Oostermaas in Maastricht


3 mei 2023

Vraag nummer: 66550

Op 18 maart 2026 vervalt na 20 jaar de wettelijke grafrust van het graf van mijn ouders. Ik kan nu al kenbaar maken wat er t.z.t met dit graf moet gebeuren. Er is al besloten om het graf te ruimen. Als ik dit nu kenbaar maak zijn er dan kosten aan verbonden? Zelf denk ik van niet. Of er later nog ruimingskosten in rekening worden gebracht is mij niet bekend. Het graf bestaat al sedert 1990. Wat kan ik het beste doen? Niets, wordt dan automatisch de plaats geruimd als deze weer nodig is voor iemand anders?

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt eerst eens de papieren over het graf nakijken die u hebt. Of althans behoort te hebben, want volgens de wet diende in 2006 een graf schriftelijk te worden uitgegeven. In 1990 was dat nog niet zo. Maar in 2006 wel.

Of er kosten verbonden zijn aan het ruimen van een oud graf op een begraafplaats, hangt af van het contract dat of in 1990 of later over de uitgifte van het graf is gesloten tussen u(w familie) en de (toenmalige) parochie als eigenaar van de begraafplaats.
De vraag is of dat grafrecht in 1990 voor 36 jaar tot 2026 is gesloten, dan wel of het grafrecht later nog een keer is verlengd. Omdat 36 jaar een onlogische termijn is, vermoed ik dat in 2006 of eerder de grafrechten nog een of twee keer zijn verlengd omdat de destijds resterende termijn na een begraving te kort was voor de wettelijke termijn van grafrust van tien jaar.

U schrijft niets over overeenkomsten uit 1990 of latere jaren, maar ik vermoed dat er een overeenkomst inzake een verlenging in 2006 was. Anders kun je niet op 2026 uitkomen. Door een contract uit 2006 is een contract uit 1990 niet meer geldig.

Dan komen er twee vragen naar voren:
1. staat in het contract over het graf uit 2006, of een beheersreglement voor de begraafplaats dat in 2006 van toepassing was, iets over kosten voor het ruimen van het graf als het grafrecht niet verlengd zou worden?
2. staat in het contract van 2006 iets over het gebonden zijn aan toekomstige reglementen voor de begraafplaats?

Als er in uw contract uit 2006 en in het reglement uit 2006 of ouder niets staat over kosten voor het ruimen van grafmonumenten, kan men u nu geen kosten in rekening brengen. De parochie kan immers een contract niet eenzijdig wijzigen.
Tenzij er in 2006 in in het contract of het reglement staat dat u gebonden bent aan wijzigingen van het reglement. Dan ben u wel gebonden aan het actuele reglement.

In het huidige reglement voor het beheer van de begraafplaats Oostermaas van de parochie O.L. Vrouw van Lourdes, dat in maart 2021 in werking is getreden, staat dat voor het verwijderen en vernietigen van graftekens e.d. bij het einde van de graftermijn tarieven worden geheven. In de tarieflijst staan inderdaad kosten voor het ruimen van monumenten opgenomen. Euro 170,- voor een huurgraf en euro 320,- voor een koopgraf.

Echter, het reglement van deze begraafplaats staat niet aangegeven wat een huurgraf is en wat een koopgraf is. De termen 'huurgraf' en 'koopgraf' hebben landelijk geen eigen betekenis die altijd geldig is. Wat op de ene begraafplaats 'huurgraf' heet, heet op een andere begraafplaats 'koopgraf' en andersom. Daar kun je dus helemaal niets mee, als dat niet in het reglement wordt gedefinieerd.

Ik heb in mijn archief een tarieflijst van deze begraafplaats uit 2011; daarin staat ook al een tarief voor het ruimen van grafmonumenten (euro 105,-).

U moet dus uw oude contract en het bijbehorende reglement nakijken.

Als u er niets voor voelt om kosten van ruimen van het grafmonument te betalen, is er nog een feitelijke praktiosche oplossing. Namelijk dat u het monument zelf in februari 2026 verwijdert, natuurlijk in goed overleg met de beheerder. Als de begraafplaats niets meer hoeft te verwijderen, kan men natuurlijk geen kosten in rekening brengen.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'. Maar let op: bij de meeste oude vragen is het zo dat de begraafplaats kosten in rekening wil brengen zonder dat er een grondslag in het contract of het reglement ten tijde van het aangaan van het grafrecht is. Bij u kan het anders zijn, als de overeenkomst uit 2006 wel al een basis heeft om deze kosten in rekening te kunnen brengen.

De inhoud van het graf wordt normaal gesproken pas geruimd als de plek nodig is voor iemand anders.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >