Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag je als familie aanwezig zijn bij ruimen graf?


26 mei 2018

Vraag nummer: 55118

Volgend jaar wordt het graf van mijn vader geruimd... mijn vraag is of je daar als familie bij mag zijn...

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, daar mag je als familie niet bij zijn. Begraafplaatsen hebben dat in hun verordeningen en reglementen uitgesloten. Het is namelijk nooit helemaal zeker of lichamen geheel verteerd zijn en dan is het geen plezierige aanblik. Bovendien is de ruiming bijna niet te plannen.

Het is ook maar de vraag hoe en wanneer de ruiming plaatsvindt. Vaak schrijven de houders van begraafplaatsen dat als men een grafrecht niet verlengt, de graven geruimd gaan worden. Maar vaak is dat alleen het verwijderen van het monument. En het verwijderen van de inhoud van een graf gebeurt op een ander moment, dat vaak niet bekend is. Soms pas na vele jaren.

Op oudere begraafplaatsen met eigen graven is het meestal zo dat het graf onaangeroerd blijft liggen, tot het moment dat een andere familie die plek aanwijst als de plek waar men hun vader of moeder wil begraven. Dat kan na vele jaren pas het geval zijn. Maar dan gaat het heel snel. Dat gebeurt dan namelijk vaak 1 of 2 dagen voor de begrafenis, waardoor er geen tijd is om de nabestaanden van de daar eerder begraven overledenen te waarschuwen. Bovendien gebeurt zoiets vaak 's ochtends vroeg, op de dag van de begrafenis, soms tussen 6.00 en 8.00 uur. Dan is de post nog niet langs geweest.

Als iemand begraven is in een algemeen graf, gaat het anders. Die graven worden vaak als heel grafvak allemaal samen geruimd. Dan worden eerst de monumenten en beplanting verwijderd, de bovenste laag aarde wordt met graafmachines verwijderd en vervolgens worden vaak met de hand de skeletten verwijderd. Bij zulke operaties is vaak niet meer precies te zien welk graf waar ligt. Stel dat er familie bij aanwezig zou kunnen zijn, is voor die familie niet te zien en voor de begraafplaats zelf eigenlijk ook niet meer te zien welk graf men op welk moment ruimt. Dat kan het graf van een dierbare zijn, maar net zo goed een buurgraf.
Het ruimen van een grafvak kan soms voorspoedig gaan en soms langzaam, ook afhankelijk van het weer. Het is dan ook niet goed te plannen wanneer welk graven aan de beurt zijn. Men kan moeilijk de werkzaamheden twee dagen stil leggen om nu de familie van iemand te waarschuwen, die misschien wel of niet komt kijken. Dat werkt niet.

Zie ook de vragen 'Grafruiming; wat resteert en mag familie aanwezig zijn?', 'Ruimen van een graf en dan?', 'Verbod familie aanwezig bij ruimen graf', 'Graf ruimen; familie aanwezig en er wat gebeurt er?' en vele andere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Van vandaag 26 mei tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >