Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eerder ruimen graf; mogelijkheden en kosten


13 juli 2018

Vraag nummer: 55649

Graag zou ik van u willen weten of het mogelijk is een graf eerder dan de datum van verloop te laten ruimen. Wij hebben destijds voor (verlenging van) het graf betaald.
Zijn er kosten verbonden aan het eerder ruimen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat hangt er van af wat u onder 'ruimen' verstaat. Moet het monument weg? Moet de inhoud van het graf weg? Moet het direct of mag het ook later?

De rechthebbende op een graf kan afstand doen van een graf. Dan kan de begraafplaatshouder het graf ruimen. Maar wanneer het grafmonument en de inhoud van het graf dan werkelijk wordt verwijderd, is een zaak waar de begraafplaatshouder over gaat. Daar kunnen maanden, jaren en op sommige begraafplaatsen soms wel tientallen jaren overheen gaan.
Zie de vele andere vragen over ruiming van graven in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Of er dan nog financiƫle verplichtingen zijn, weet ik niet, omdat dat per begraafplaats en per type graf kan verschillen.
Ik kan dat niet beoordelen, omdat u niet geschreven hebt om welke begraafplaats het gaat, wanneer het graf is uitgegeven en wanneer voor het laatst in het graf begraven is. Als u jaarlijks nog onderhoudsbijdragen betaalde, kan het zijn dat men daar nog een vergoeding voor wil, omdat de wettelijke termijn van grafrust van de laatst begraven persoon nog niet verstreken is en het graf nog niet echt geruimd kan worden.

Het eenvoudigst is het natuurlijk als u het gewoon bij de administratie van de begraafplaats vrijblijvend vraagt. Ze bijten niet, dus u kunt het rustig vragen en dan kunt u er nog eens over denken en eventueel met familie bespreken. Misschien zijn er broers of zussen of neven en nichten die het graf wel graag willen behouden en de rechten en verantwoordelijkheid willen overnemen.

Als u wilt dat als u vandaag het gebruik van het graf opzegt, het graf ook echt morgen geruimd wordt, moet ik u teleurstellen. Volgens de wet beslist de begraafplaatshouder hoe en wanneer hij ruimt. Er is wel een handjevol begraafplaatsen dat rechthebbenden de gelegenheid geeft om graven of grafmonumenten vrijwel onmiddellijk te laten ruimen (na een paar weken of maanden). Maar dat zijn er maar een paar en daar zijn kosten aan verbonden. Dat kunt u ook bij de betreffende begraafplaats navragen. Van veel begraafplaatsen is het al op internet te vinden. Alle gemeenten maken kun tarieven en mogelijkheden openbaar op de site Overheid.nl. Dan moet u verder zoeken onder 'Lokale wet- en regelgeving'. Daar vult u dan uw postcode of de gemeente in.
Helaas maken nog lang niet alle kerkelijke begraafplaatsen hun tarieven en verrichtingen openbaar.

Sommige begraafplaatsen vragen een bedrag voor het ruimen van het grafmonument; maar dit is niet altijd terecht. Meestal niet, zelfs. Zie bijvoorbeeld de vraag 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode' en de vele verwijzingen in het antwoord.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >