Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Familie oneens met ruiming graf op begraafplaats eigen grond


4 juli 2017

Vraag nummer: 51207

12 jaar geleden is er toestemming verleend tot het begraven op eigen grond. Alles was nog koek en ei in de familie. Inmiddels niet meer. Vader wil het graf laten ruimen maar de kinderen niet. Kunnen zij hier iets tegen doen? De grond is van vader. In het besluit van 12 jaar gelden staat niks over wie de rechthebbende is van het graf.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In het besluit van de gemeente kan ook niets staan over de rechthebbende van graven. Dat staat ook niet in besluiten tot aanwijzing of uitbreiding van andere bijzondere begraafplaatsen, zoals kerkelijke begraafplaatsen. Dat gaat de gemeente niet aan.

Bij particuliere begraafplaatsen op eigen terrein is het niet gebruikelijk dat grafrechten op de graven worden uitgegeven. Ik adviseer overigens mijn relaties om het soms toch te doen, bijvoorbeeld als de eigendom van de grond op termijn overgaat naar een stichting of andere derden. Maar dat moeten betrokkenen natuurlijk zelf weten.

Wat het geval in uw gemeente betreft: als de eigenaar van de grond het graf wil ruimen na het verstrijken van de termijn van grafrust van 10 jaar, kan dat. Daarmee verliest overigens de grond niet automatisch de bestemming van begraafplaats, merk ik terzijde op. Dan is het gewoon een begraafplaats waar (nog) niet (of niet meer) begraven is. Die zijn er wel meer.

Het is jammer als deze kwestie onenigheid in de familie oplevert. Ik kan mij voorstellen dat andere familieleden het graf willen behouden. Ik zie als (enige) oplossing dat de overledene wordt opgegraven en elders herbegraven. Als de eigenaar van het terrein het graf wil ruimen, kan dat ook niet anders dan door het overbrengen van de stoffelijke resten naar een andere begraafplaats. Stoffelijke resten na ruiming van een graf moeten namelijk altijd op een begraafplaats ter aarde worden besteld. Het zou misbruik van recht zijn als de eigenaar van het terrein de stoffelijke resten alleen naar een knekelput elders zou willen laten overbrengen, maar niet zou willen meewerken aan overbrenging naar een ander graf. Dat zal een rechter hoogstwaarschijnlijk niet goed vinden.

De eigenaar van de grond heeft in theorie ook nog de optie om de stoffelijke resten op te laten begraven en te laten cremeren. Maar daar is een vergunning van de burgemeester voor nodig. Andere familieleden kunnen bezwaar maken tegen die vergunning omdat de overledene waarschijnlijk geen crematie gewenst zou hebben. Daarom ik schat in dat de eigenaar die vergunning om te cremeren niet krijgt. Wel om elders te laten herbegraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >