Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven in eigen bos


16 maart 2024

Vraag nummer: 68057

Wij hebben een eigen stuk bos.
Onder welke condities mag iemand begraven worden in eigen bos?
Graag uw reactie

Antwoord:

Geachte heer,

Het is niet zo dat als de persoon of als het bos voldoet aan de voorwaarden a, b, c, en d, die persoon na overlijden begraven kan worden in dat bos.

Iemand mag niet begraven worden In een bos of een weiland of een duin of uiterwaard. Overledenen mogen alleen begraven worden op een begraafplaats. Als iemand in een bos begraven wil worden, moet hij dus zorgen dat dat bos geheel of deels de status van begraafplaats krijgt.
De gemeenteraad beslist of grond aangewezen wordt als begraafplaats. Dat is een procedure die gemiddeld ongeveer 9 maanden kost.

Er zijn enkele algemene normen. Het bos moet minstens enkele hectaren groot zijn; er moet een persoonlijke band met het bos zijn (bijvoorbeeld iemand woont of werkt er al tientallen jaren, bijvoorbeeld als boer of tuinder); er moet geen overlast voor buren worden gecreëerd. Technische normen zijn voldoende afstand tot het grondwater. Het terrein moet niet in een grondwaterwinningsgebied liggen.

Als u een serieuze wens hebt ten aanzien van het begraven in dat stuk bos, doet u er verstandig aan om een ervaren adviseur in de arm te nemen. Gemeenten hebben bij dit soort verzoeken al snel de neiging om te reageren met "Dat kennen we niet en willen we niet".
In 9 van de 10 keer wordt de gemiddelde burger bij gemeenten afgewimpeld. Met de juiste adviseur lukt het 9 van de 10 keer wel om een aanvraag tot een goed einde te voeren.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf/begraafplaats op eigen grond'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zie over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond ook:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >