Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten bijzetten van mijn overleden moeder in een bestaand graf met grafkelder


28 november 2023

Vraag nummer: 67583

Vorige maand is ons moeder overleden, wij hadden in 2007 toen mijn vader overleed een dubbele grafkelder laten plaatsen ook voor mijn moeder. Nu brengt de gemeente voor dit bijzetten: lichten van de steen is door een externe partij gebeurd dus alleen 20 cm grond afgraven tot aan de kelder, lichten van het deksel van de grafkelder en er weer terug op plaatsen van dit deksel € 2388,55 in rekening
De gemeente Sluis beroept zich hier op de vastgestelde prijs van de legesverordening en geven hierbij aan dat het bijzetten van een kist net zoveel werk is dan het opnieuw graven van een graf. Dat vind ik in dit geval geheel ten onrechte. En in mijn ogen benadert dit totaal niet de daadwerkelijk geleverde diensten en de daarbij behorende kosten die hier in rekening gebracht worden!!
De gemeente is niet van plan hier iets aan te doen, wat kan ik nog doen tegen deze lijke pikkerij?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nog gecondoleerd met het recente overlijden van uw moeder.

Deze tarieven, de zogenaamde lijkbezorgingsrechten, zijn een vorm van belastingen. En belastingen hebben niets te maken met de kwaliteit of kwantiteit van geleverde diensten, zoals we allemaal ook weten van andere belastingen.
Gemeenten hebben alleen te maken met de wettelijke regel dat ze op het totaal van uitgaven en inkomsten van alle gemeentelijke begraafplaatsen niet mogen verdienen.

Dat doen ze trouwens ook niet. Ik zie veel raadsvoorstellen van gemeenten over de kosten van begraafplaatsen. Dekkingspercentages liggen vaak rond de 70% en soms ook wel onder de 50%. Dat betekent dat bijvoorbeeld de jaarlijkse kosten van de begraafplaatsen 600.000,- euro bedragen, maar dat die gemeente minder dan 300.000,- euro inkomsten aan begravingen en grafrechten heeft.

De kosten van een familiegraf voor 2 personen voor 20 jaar bij een gemiddelde gemeente liggen op dit moment rond 4.500,- euro. De kosten van begraven liggen rond 1.000,- euro. Dat zijn forse bedragen. De tarieven van begraafplaatsen zijn de afgelopen jaren soms sterker gestegen dan de inflatie. Dat is eigenlijk niet de schuld van gemeenten, maar de schuld van de crematoria. Doordat inmiddels in 2 van de 3 sterfgevallen gekozen wordt voor cremeren, moeten begraafplaatshouders hun vaste lasten, zoals het onderhoud van het terrein, uitsmeren over minder begrafenissen. Dat maakte begraven de afgelopen 25 jaar relatief duurder, zie ik in de tarieflijsten in mijn archief.

Het bedrag van euro 2.388,55 voor een begrafenis is een van de hoogste bedragen die ik ooit in Nederland heb gezien. Maar juridisch kan dat.
Voor de kosten van een graf moet je eigenlijk kijken naar alle componenten: de huur, het onderhoud en het begraven. De kosten van grafrechten voor een periode van 20 jaar zijn in Sluis euro 1.958,-. Er zijn in Sluis geen verplichte onderhoudsbijdragen verschuldigd. De leges voor de aanleg van een grafkelder zijn euro 287,80. Dat is landelijk gezien dan weer heel goedkoop.
Als je de kosten van een graf voor 20 jaar en een begrafenis in Sluis samen neemt, kom je op euro 4.346,55. Dat is relatief goedkoop. Bij een gemiddelde gemeente kom je ongeveer 1.000 euro duurder uit, als burger.

Dat is natuurlijk niet fijn. En ook een beetje zuur, als je weet dat crematoria mooie winsten maken en de begraafplaatsen van de gemiddelde gemeente jaarlijks 200.000 euro of meer verlies draaien. Bij niet-gemeentelijke begraafplaatsen ligt dat anders, omdat die veelal op onbezoldigde vrijwilligers draaien.
Het is niet voor niets dat er in Nederland inmiddels zo'n 120 crematoria zijn, die voor het overgrote merendeel in handen zijn van uitvaartondernemingen. Die ondernemingen beginnen geen algemene begraafplaatsen; ze kijken wel uit. Dat zijn allemaal verliesposten.

Maar goed, dit is een stukje achtergrond.

Het tarief van euro 2.388,55 voor begraven is conform de Verordening lijkbezorgingsrechten gemeente Sluis 2023. Daar kunt u niets aan veranderen. Een gang naar de rechter is kansloos.
U kunt alleen volgende maand, op 14 december 2023 om precies te zijn, in een vergadering van de gemeenteraad, wanneer de tarieven weer worden behandeld, pleiten voor lagere tarieven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Hoe kan een graf voor eeuwig blijven bestaan?

of:
Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >