Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrust, verlening grafhuur, as bij strooien graf


21 februari 2024

Vraag nummer: 67920

Op een kerkhof is 22 jaar geleden een overledene begraven in een dubbel, naast elkaar gelegen, graf. Dit dubbele graf is toen gehuurd voor 30 jaar. Recent is in het in gebruik genomen graf as bij gestrooid. Dit op verzoek van de rechthebbenden en met toestemming van de beheerder. Losse as is onder één van de losse stenen van dat graf gestrooid. Nadien volgde een fikse factuur voor het bij plaatsen van een urn voor 30 jaar en algemeen onderhoud begraafplaats bijgeplaatste urn voor 30 jaar. Over verlening van de grafhuur is door rechthebbenden nimmer gesproken. Van een overeenkomst is geen sprake. Op de website van desbetreffende kerk staat wel een lijst met tarieven waar men nadien naar verwees. Op deze lijst werd ook de termijn van 30 jaar vermeld. Ook zou er sprake zijn van verplichte grafrust. Staat het kerkbestuur in hun recht en rust er grafrecht op de bij gestrooide as?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Om op een dergelijke vraag een compleet antwoord te kunnen geven, zou u moeten hebben schrijven om welke begraafplaats het gaat. Dan kan ik het reglement en eventuele aanvullende regels nakijken.

Nu kan ik alleen in het algemeen zeggen dat het verstrooien van as niet hetzelfde is als het bijplaatsen van een urn. Tenzij in een reglement of tarieflijst wel duidelijk aangegeven is dat zoiets op die betreffende begraafplaats hetzelfde behandeld wordt en even duur is.

Voor verstrooide as bestaat niet zoiets als grafrust. Er is dus juridisch en objectief gezien geen reden om bestaande grafrechten te verlengen, opdat de as ongestoord bijvoorbeeld 10 jaar in of op een graf kan liggen. Men kan vandaag as verstrooien op of in een graf en morgen het graf ruimen. Dat is wettelijk helemaal in orde.

Een ander punt van uw verhaal is natuurlijk dat de beheerder of administrateur van de begraafplaats dergelijke kosten vooraf aan had moeten geven, voordat de as verstrooid werd. Dan had u kunnen overleggen en als de beheerder kon aantonen dat die kosten correct in rekening zouden worden gebracht, had u er van af kunnen zien.

Als u er samen niet uit komt, kunt u overwegen om een klacht in te dienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie voor de voorwaarde en procedure de site www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >