Domeinnamen na overlijden


17 augustus 2021

Vraag nummer: 63485

Wat kan ik doen met een domeinnaam van een overledene?

Antwoord:

Je moet maar weten dat iemand domeinnamen (het deel wat achter www. staat) in zijn bezit heeft. Omdat dit vrijwel allemaal digitaal staat opgeslagen kan dat nog best een speurtocht zijn. Betreft het een .NL domein, dan kan je via www.sidn.nl kosteloos opvragen wie of welk bedrijf deze domeinnaam heeft vastgelegd. Domeinnamen met een andere extensie zoals .com kan je opvragen via www.whois.com

Hoewel niet altijd de persoonsgegevens te zien zijn, weet je wel waar die domeinnaam staat geregistreerd en zou je je daar kunnen melden als nabestaande.

In veel gevallen wordt dan aan de erven gevraagd om te kunnen voorzien in een akte van overlijden en een begeleidend schrijven + een kopie paspoort of ID van de nabestaande. Hij/zij kan dan aangeven of de domeinnaam in stand moet worden gehouden, op een andere naam kan worden gesteld of kan worden opgezegd.

Let op! Zoals bij veel adviezen in deze rubriek: wees heel terughoudend met het (laten) opzeggen van online diensten. Zo zijn er aan een domeinnaam ook vaak e-mailboxen gekoppeld en het wijzigen of beëindigen van een domeinnaam met alles wat daarmee samenhangt (zoals bv. een website) kan zelfs leiden tot het 'zuiver aanvaarden' van de erfenis.



Sander van der Meer - www.digitallifelegacy.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >