recht erfdeel schoonvader na scheiden


13 april 2024

Vraag nummer: 68146

Heb ik recht op vordering( gedaan in 2018) van ex schoonmoeder en erfenis van overleden schoonvader in 2017. Er was toen geen testament, waardoor alles naar de langstlevende ging. Nu lig ik in scheiding en zegt mijn ex dat ik recht heb op de erfenis. Bij de vermogensopstelling zegt hij weer van niet. Hoe zit dat nu precies. Kan mijn ex schoonmoeder door alsnog een testament op te stellen mij nog uitsluiten? Of heb ik toch nog recht op de vordering en de erfenis. groetjes

Antwoord:

Wanneer u en uw (toekomstige ex) echtgenoot gehuwd waren in gemeenschap van goederen op het moment dat uw schoonvader overleed, dan is de vordering welke toen op uw (toekomstige ex) schoonmoeder ontstond, zijnde het erfdeel in schoonvader zijn nalatenschap, in uw goederengemeenschap gevallen.

Omdat er bij het overlijden van uw schoonvader geen testament aan de orde was, is de wettelijk verdeling van toepassing. Deze schrijft voor dat het erfdeel pas opeisbaar wordt na het overlijden van uw (toekomstige ex) schoonmoeder. Pas op dat moment wordt u samen met uw ex-echtgenoot schuldeiser in haar nalatenschap. Of u moet in een scheidingsconvenant iets anders afspreken. Een door uw (toekomstige ex) schoonmoeder op te stellen testament veranderd daar niets aan.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >