DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 01-04-2009
RED DE GRAFTROMMELS

Graftrommels zijn fraaie uitingen van onze grafcultuur en markeren de periode van de toename van grafbezoek en plaatsing van grafmonumenten. Veel zijn er niet meer. Daarom: laten we er zuinig op zijn.


Graftrommels zijn zinken of ijzeren trommels met een glasplaat met binnenin een krans, foto's of bloemen. Het gebruik ervan kwam vooral aan het begin van de vorige eeuw veel voor, na 1945 werd het aanzienlijk minder.

Graftrommels werden vooral geplaatst door verenigingen, bedrijven of vrienden en buren van de overledene. Het was een laatste groet van hen die niet de grafsteen plaatsten, meestal de familie. In sommige streken werd vaak alleen een graftrommel als gedenkteken geplaatst. In dat geval bevat de trommel ook een tekstgedeelte waarop naam, geboorte- en sterfdata zijn opgenomen.

Er waren er ooit tienduizenden, nu waarschijnlijk nog enkele honderden. Op sommige plekken werden ze op een gegeven moment verboden, de rest viel ten prooi aan verwaarlozing. Ze zijn ingedeukt, staan vol water of het onkruid groeit erin. Jammer, menen enkele funerair deskundigen, waaronder Leon Bok van Bureau Funeraire Adviezen.

Hij pleit voor het behoud van de graftrommels die er nog zijn. En hij is niet de enige. De belangrijkste man daarbij is Evert Jan Halkus. Hij heeft op eigen initiatief inmiddels al ruim zestig graftrommels opgeknapt. Halkus doet dit met kennis en kunde en bovendien kost het de beheerders van de begraafplaats niets. Als het aan hem ligt restaureert hij ook alle andere nog overgebleven graftrommels. Dus, kent u verwaarloosde graftrommels? Laat dit weten aan Leon Bok via info@funerair.nl of telefoonnummer 06 108 161 45.

Leon Bok hoopt in de toekomst een boek te wijden aan graftrommels. Zo vraagt hij zich bijvoorbeeld af of graftrommels typisch Nederlands zijn? Dat is volgens onderzoekers nog niet duidelijk. Ze komen ook in België voor, Leon Bok is er zelf enkele tegengekomen in Vlaanderen, maar er is gewoon nog te weinig over bekend. Wie meer weet, is welkom dit te melden.
Terug naar archief...