Deposito


16 maart 2011

Vraag nummer: 24513  (oude nummer: 16549)

Ik heb een vraag over de afwikkeling van een deposito.

Dit deposito is gestort voor twee personen , in 2004 is de eerste partner overleden , in oktober 2010 de tweede partner.

In de hoogte van het beschikbare bedrag bestaat geen inzicht omdat er geen rente overzichten ontvangen zijn.Na betaling van de uitvaart moet er een bedrag zijn overgebleven van minimaal € 1500 buiten de rente over het deposito.

Nu heb ik begrepen dat het overschot niet aan de nabestaanden mag worden uitgekeerd omdat de deposito is opgegeven als aftrekpost voor de Inkomstenbelasting ( jaartal onbekend )

Wat gebeurt er nu met dit overschot ? Het is gestort in het Stichting Depositofonds Persoonlijke Uitvaartzorg Moet dit niet in de voorwaarden van dit fonds zijn vastgelegd ?

Hopende dat u mij hierop kunt beantwoorden ?

Met vriendelijke groeten

Antwoord:

Goedemorgen mevrouw, mijnheer

Dat moet inderdaad in de voorwaarden zijn geregeld. Het "overschot" blijft beschikbaar, maar dan moet de verzekeringsmaatschappij wel weten wie de belanghebbende is. Dat de koopsomstorting destijds als bijzondere kosten aftrekbaar was voor de inkomstenbelasting, is juist. Als de overeenkomst dan niet regulier wordt afgewikkeld, is alsnog inkomstenbelasting verschuldigd en waarschijnlijk boeterente. Dat maakt het uitkeren van het restant onaantrekkelijk en bovendien administratief omslachtig omdat de verzekeringsmaatschappij hiervan aangifte moet doen. Ik adviseer u hierover contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij om in ieder geval te regelen wanneer het restant beschikbaar is.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE