omzetten premie naar oude uitvaartpolis


26 juli 2010

Vraag nummer: 24493  (oude nummer: 15935)

Ik heb voor mij zelf 3
uitvaartpolissen lopen bij de RVS.
1x t/m 2016. daarna premie vrij
1x t/m 2024, daarna premie vrij
1x gezinspolis met mijn man erbij (deze willen wij stop laten zetten)
1x ons zoontje (deze willen wij ook stop laten zetten)
Is het dan mogelijk om de reeds betaalde premies van de gezinspolis en die van ons zoontje te laten verrekenen met mijn oude polissen (2016/2024)?
Mijn man bleek nl. al verzekerd bij een begrafenisvereniging met alles erop en eraan, via zijn ouders, deze hebben we alleen op zijn naam gezet nu. En ons zoontje van 2 hebben we daar bij op laten zetten. Zodat alles ineens geregeld wordt.
Of is het beter de polissen premie vrij laten maken of uit laten betalen?

Met vriendelijke groet,
Reb

Antwoord:

Geachte mevrouw, mijnheer,

Deze situatie treffen we wel vaker aan: verschillende uitvaartverzekeringen, gesloten met verschillende achtergronden. Het vervelende is, dat het niet zo maar mogelijk is om die polissen samen te voegen. De idee daarachter is uiteraard begrijpelijk, maar het is niet een kwestie van de al betaalde premies totaliseren en die "overbrengen" naar een andere verzekering. RVS heeft immers het risico van vroegtijdig overlijden gelopen: het risico dat de verzekerde op jonge leeftijd overlijdt. De verzekerde prestatie is dan in volle omvang verschuldigd, ook al staat er nog geen of nauwelijks premiebetaling tegenover. Het deel van de premie dat van jaar tot jaar gebruikt wordt om dit risico te dekken, is niet meer beschikbaar. Dit is de zogeheten risicopremie. Als u een polis beëindigt of omzet dan wordt berekend wat de premievrije waarde van die verzekering is. Dat is de premie + eventuele winstdeling, minus alle kosten en alle risicopremies. Die premievrije waarde kan dan eventueel worden overgeheveld naar een andere verzekering, of ingeval van afkoop worden uitgekeerd. Dat is in de regel slechts een zeer beperkt bedrag (gelet op het voorgaande). Het is vaak voordeliger de polissen voort te zetten, of eventueel premievrij te maken. De verzekerde prestatie wordt in het laatste geval verlaagd. Mijn advies aan u is om dit voor te leggen aan RVS en hen een voorstel te laten uitwerken op basis van samenvoeging van alle verschillende polissen.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >