Memento Mori wenst niet te betalen.


21 augustus 2012

Vraag nummer: 28867

Mijn vrouw is op 8 juni overleden. Zij had een bewijs van lidmaatschap van Memento Mori voor een totaal bedrag van685,00 euro .Memento Mori wenst dit niet uittebetalen omdat ik de begrafenisuitvaart niet door hen ,maar door uitvaartverzorging Driesje heb laten regelen. vervolgens verwijzen zij mij door naar ST. Klachteninstituut Uitvaartwezen te Eindhoven. Deze instantie verwijsd mij weer door naar het financiële klachteninstituut KIFID die mij in eerste instantie meedeelden dat mijn klacht ontvankelijk was . 4dagen daarna kreeg ik weer een brief van KIFID dat zij zich vergist hadden ,en dat ik weer terug moest naar de St.Klachteninstituut Uitvaartwezen . Deze instantie zegt dat omdat Memento Mori geen lid is van dit instituut men de zaak seponeert .Ik moet echter wel 648,75 huur opbaarkamer betalen. mijn voorstel was om dit tegen elkaar weg te strepen . Je zou bijna de Telegraaf bellen . Wat een vriendjespolitiek. Geachte heer Zwaanswijk watmoet ik hiermee . Met vr. gr. JGBeumer.

Antwoord:

Geachte mevrouw, mijnheer,

Ronduit onverkwikkelijk. Een mooi (of beter slecht) voorbeeld van klantonvriendelijk handelen, zeker in een periode waarin u op dit soort zaken niet zit te wachten. Eerst maar eens de handelwijze van Memento Mori. Memento Mori is een uitvaartvereniging. Géén verzekeringsmaatschappij. De uitvaartvereniging heeft als doelstelling de uitvaart voor haar leden te regelen en te verzorgen. Dat is de reden waarom iemand lid wordt van een uitvaartvereniging. Het lidmaatschap heeft dus als doel na een overlijden de uitvaartzorg te regelen. Daarnaast omvat het lidmaatschap de mogelijkheid om de uitvaartkosten bij voorbaat deels te financieren. U heeft als lid van de uitvaartvereniging echter geen gebruik van deze dienstverlening en daarmee vervallen in beginsel de verplichtingen die voor Memento Mori voortvloeien uit het lidmaatschap. Kennelijk heeft u als lid ook betaalt voor een financiële voorziening na overlijden en dat is wel degelijk een verzekeringsaspect. Het kan volgens mij niet zo zijn dat elke vorm van aanspraak op deze opgebouwde geldswaarde vervalt, louter omdat u geen gebruik heeft gemaakt van uw lidmaatschap. Dat is in ieder geval onredelijk resp. onbillijk. Dat het Klachteninstitutt Financiële Dienstverlening (KIFID), de klacht uiteindelijk niet ontvankelijk heeft verklaard is terecht omdat KIFID klachten behandeld betreffende (onder andere) verzekeringsmaatschappijen, en dat is Memento Mori niet. Ook de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen biedt geen soelaas omdat dit klachteninstituut klachten over de uitvaartverzorging behandelt en uw klacht gaat daar niet over (nog afgezien van de vraag of Memento Mori via een van de branche-organisaties is aangesloten bij het Klachteninstituut. Er rest u helaas niets anders om tot een regeling te komen met Memento Mori. Ik adviseer u ee schriftelijke klacht in te dienen bij de directie. Als u er met de partij niet uitkomt, rest een gang naar de rechter, maar dat is gelet op het relatief geringe bedrag waarschijnlijk geen reeële optie. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u hen de klacht voorleggen en anders kunt u informatie inwinnen bij een rechtswinkel. Ook kunt u kosteloos informatie krijgen via www.rechtwijzer.nl

Ik wens u veel succes.


Naschrift redactie Uitvaart.nl op 23.1.2013:
Memento Mori Heerde is wel degelijk aangesloten bij Nardus en de Ombudsman heeft alsnog de klacht in behandeling genomen. Zij komen tot de volgende uitspraak:
Memento Mori stelt zich terecht op het standpunt dat een jaar eerder alle verzekerden schriftelijk zijn ingelicht over de omvang van de verzekering, de statuten en huishoudelijke reglement en dus konden weten welke rechten een verzekerde had en waar een verzekerde zich aan te houden heeft. Dat nabestaanden daarvan niet op de hoogte zijn, is Memento Mori niet verwijtbaar, want er is geen juridische relatie tussen de vereniging en nabestaanden.
De uitvaartvereniging heeft ten doel de verzekerden bij overlijden een passende begrafenis/crematie te geven en dat kan uiteraard alleen indien dan ook gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten die de vereniging daarvoor aanschaft en beschikbaar houdt. Als nabestaanden hier geen gebruik van willen maken en een andere uitvaartondernemer inschakelen zullen zij die uitvaartondernemer moeten betalen en vervallen de rechten uit de afgesloten verzekering, aangezien het hier verstrekkingen in natura betreffen en geen verzekering in geldbedrag.

Om die reden moet dan ook worden geconcludeerd dat Memento Mori Heerde zich op een juist standpunt heeft gesteld en wordt de klacht afgewezen.

Voor het volledige bindende advies verwijzen wij naar klachtnr. 2013/04 van de SKU

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >