Geen begunstigde, toch uitkering?


29 september 2017

Vraag nummer: 52170

Dag,
Ik heb een uitvaart uitgevoerd voor een familie. De opdrachtgever van de uitvaart en tevens broer van de overledene was tot aan haar overlijden bewindvoerder voor zijn overleden zus. De overleden zus had een uitvaartpolis van Victoria Vesta. Hierop staat de overleden zus als verzekeringnemer, verzekerde en 1e begunstigde genoemd. Als 2e begunstigde staat de naam van een ex-echtgenoot van de overleden zus: de verblijfplaats van deze man is onbekend en er is al jaren geen contact meer met hem geweest. Victoria Vesta/Nationale Nederlanden weigert de polis uit te keren zonder handtekening en kopie-id van de ex-echtgenoot, terwijl hij geen enkele bemoeienis met de uitvaart heeft gehad. Zelfs uitkering van het polisbedrag rechtstreeks op de rekening van de overleden zus weigeren zij. Staat Victoria Vesta in zijn recht? Hoe kan de broer die de uitvaart nu uit eigen zak heeft moeten betalen, toch aanspraak krijgen op het bedrag van de uitvaartpolis.

Met vriendelijke groet, Marlies Schoneveld

Antwoord:

Beste Marlies, natuurlijk ga je ervan uit dat deze verzekering prima gebruikt kan worden om de uitvaartkosten mee te betalen echter daar bestaat geen enkele juridisch grondslag voor.
Bij een levensverzekering werkt het inderdaad zo, dat er alleen aan de begunstigde(n) danwel diens rechtsopvolger(s) kan worden uitgekeerd.De verzekeraar wil niet het risico lopen dat er aan een niet-begunstigde is uitgekeerd en dat vervolgens de begunstigde zich alsnog meldt.
Toch een suggestie: in deze situatie is er wellicht de mogelijkheid dat de verzekeraaar een vrijwaringsverklarng van de broer accepteert. Dat betekent dat, indien de rechthebbende zich dus alsnog meldt, de broer hem de uitkering moet betalen.
Dus meld je met dit verzoek bij de verzekeraar zou ik zeggen.

Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >