nieuws

Facultatieve
Sponsors

Ingezonden bericht van Michel Kuipers: Levend gecremeerd ?

28 oktober 2007


L.S.

Naar aanleiding van de berichtgeving over het overlijden van Jan Wolkers heb ik een klein item geschreven, waarin bewustwording over taalgebruik aan de orde wordt gesteld. Misschien dat u geĂŻnteresseerd bent dit te plaatsen op de website van uitvaart.nl en uitvaartbranche.nl.

Met vriendelijke groet,
Michel Kuipers
www.memento-gedenkbeelden.nl

Levend gecremeerd ?
Michel Kuipers

Wanneer er in Nederland bekende persoonlijkheden zijn gestorven wordt dit in de media over het algemeen bekend gemaakt met de term “overleden” of “gestorven”. Daarom was de bekendmaking van het overlijden van Jan Wolkers des te opvallend. Op het nieuws werd dat bekend gemaakt met “Jan Wolkers is dood”. Als je daar niet aan gewend bent komt dat wel hard over, wel erg direct. Maar terug denkend aan de literatuur van Jan Wolkers vind ik het eigenlijk wel heel erg toepasselijk op hem. In zijn denken neemt de dood een vanzelfsprekende plaats in en in zijn taalgebruik is hij ook heel direct. Zo wordt de tekst “Jan Wolkers is dood” een tekstueel monument.

Enkele dagen later kwam er via de media een uitspraak van degene die de memoires van Jan Wolkers aan het schrijven is en die door de familie gevraagd was als woordvoerder naar de pers en media. Hij vertelde dat de laatste woorden van Jan waren: “Zo is het genoeg” en viel voor altijd in slaap. Ik was er net aan gewend dat “Jan Wolkers dood is”. Ik wist niet dat mensen ook slapend mogen worden gecremeerd.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE