nieuws

Facultatieve
Sponsors

Hoe meer je zelf doet, hoe beter.

20 december 2005


SCHIEDAM - Een voorbijganger in de Prins Bernhardlaan zou gemakkelijk kunnen denken dat het een culturele instelling is, een modern wijkgebouw of misschien zelfs een museum. Het nieuwe uitvaartcentrum van Matrice, dat maandag werd geopend, oogt alles behalve somber. Het is een open en warm gebouw, met als opvallendste kenmerk de flarden van dichtregels op de hele gevel.

Het nieuwe rouwcentrum belichaamt de filosofie van directeur Helen Teunissen. Een uitvaart moet geen droevig, somber gebeuren zijn maar een warm, intiem en vooral persoonlijk afscheid. De twee aula's hebben dan ook het karakter van een huiskamer. Sfeervol en licht. Comfortabele bankstellen, een lange houten tafel met lectuur en er komt zelfs een piano.

Hier moet je op je gemak zijn, jezelf kunnen zijn en makkelijk contact maken met anderen. Dit geldt ook voor de twee familiekamers die Matrice biedt in haar nieuwe pand. Dit zijn kamers met een eigen entree waar nabestaanden op elk gewenst moment bij hun overledene kunnen zijn.

Teunissen maakte in 1996 de overstap van oncologie-verpleegkundige in een kinderziekenhuis naar uitvaartondernemer. Het was een roeping, ze had teveel uitvaarten meegemaakt die haar in niets deden denken aan degene die in de kist lag. Bij Matrice werken alleen vrouwelijke uitvaartbegeleiders. "Want die zijn van zichzelf wat invoelender", legt ze uit. De kantoren op de eerste verdieping zijn zodanig ingericht dat ze de creativiteit stimuleren.
Teunissen heeft namelijk niets met standaard.

Intiem
"Al jaren geleden is het veranderd in de uitvaartwereld. Ik ben daar blij mee. Het is fijn als mensen zoveel mogelijk zelf kunnen doen, ook zelf de overledene verzorgen. Het is belangrijk dat wij daarin uitdagen en mogelijkheden bieden, dat we elke keer kijken: Wat is er hier en nu nodig.
Hoe meer je zelf doet hoe beter voor de rouwverwerking, is mijn overtuiging."
Het streven van Teunissen om 'de dood meer bij het leven te brengen', heeft ook geresulteerd in een kunstproject. "Ik heb kunstenaars gevraagd om hun visie op leven en dood vorm te geven. Dat heeft geresulteerd in gedichten, foto's en zelfs een lied. Ik heb er kunstkaarten van laten maken, die in een kast liggen bij de entree. Ieder mag meenemen wat hem of haar aanspreekt.
Voor het tienjarig bestaan, volgend jaar, wil er een boek van laten maken.
Daar komt ook in te staan wat ik allemaal als uitvaartondernemer mee maak."

Emoties
Ondanks dat het om een beroep gaat, voelt Teunissen zich nauw betrokken bij iedere uitvaart die ze organiseert. Hetzelfde geldt voor haar medewerkers.
"Er worden hier regelmatig emoties geuit maar je moet ook kunnen omschakelen. Ik heb een uitvaart meegemaakt waar iedereen in het wit was gekleed en werd gedanst. Maar het gaat zeker niet alleen om de grote en bijzondere uitvaarten. Elke uitvaart, hoe klein ook, heeft z'n unieke emoties. Om er elke keer weer iets moois van te maken, dat ontroert mij het meest."
Teunissen vindt dat mensen vaker zouden moeten nadenken over hun uitvaart.
"Natuurlijk niet elke dag, maar waarom vragen we elkaar niet: wat zou jij eigenlijk willen als je dood gaat? Misschien denken mensen wel: als je niet praat over de dood dan bestaat het niet. Maar het bestaat dus wel. En als het dan gebeurt weet je te weinig van de wensen van de overledene af.
Sterven is voor mij het omgekeerde van geboren worden. Ik sta aan de andere kant van de vroedvrouw. Matrice betekent baarmoeder of moeder van de baar.

Open dag
Het nieuwe pand van Matrice Uitvaartbegeleiding aan de Prins Bernhardlaan 121 in Schiedam is voor iedereen te ervaren op de open dag op zondag 22 januari 2006 van 12.00 tot 18.00 uur.