nieuws

Facultatieve
Sponsors

20-jarige Bezoekdienst al 15 jaar steun van GUV

29 oktober 2015


De Bezoekdienst bij Partnerverlies die dit jaar haar 20-jarige bestaan heeft, wordt ook dit jaar weer gesteund door GUV. En daar zijn de coördinatrices Ida Engelen-Staal en Gerry Boers-Ruikes erg blij mee.

“De Bezoekdienst bij Partnerverlies in de gemeente Oost Gelre is 20 jaar geleden opgezet om nabestaanden te steunen door vrijwilligers. Deze vrijwilligers spreken uit eigen ervaring en begrijpen wat het is om een partner te verliezen. Juist dat maakt het voor hen mogelijk om nabestaanden te begrijpen en aan te voelen. Daarnaast worden de vrijwilligers goed opgeleid en begeleid en periodiek bijgeschoold.

Het overlijden van een partner is een aangrijpende gebeurtenis. Voor de nabestaande(n) breekt een moeilijke periode aan. Juist dan heeft men behoefte aan veel steun. Steun die meestal komt uit familie of uit de naaste omgeving. Na verloop van tijd neemt deze extra aandacht echter meestal af. Toch is er na deze maanden vaak nog steeds steun nodig en blijft de behoefte om erover te praten bestaan. Niet alleen over wat er gebeurd is, maar ook over de toekomst die er nu heel anders uitziet, het feit dat de omgeving meestal de situatie niet goed kan invoelen of dat men het moeilijk vindt om met hen te praten over wat men doormaakt.

Dan is een gesprek met mensen die dat begrijpen, omdat zij uit eigen ervaring weten wat het is een partner te verliezen vaak een belangrijke steun. Om die hulp en steun te kunnen bieden is de Bezoekdienst opgezet. Aldus Ida Engelen-Staal en Gerry Boers-Ruikes”

Het fenomeen bezoekdienst is trouwens in Nederland blijkbaar niet bekend. Dat blijkt uit een “pilot” in Zwolle die (zelfs) door de staatssecretaris Klijnsma aanbevolen is. Deze krijgen zelfs een subsidie van 122.000 euro! Alsof het bezoeken van partners een nieuw idee van hen is. Blijkbaar weet men niet dat dit in Oost-Gelre door enthousiaste vrijwilligers al 20 jaar gedaan wordt!

Gerard Te Roller, uitvaartverzorger bij GUV: “Mijn contacten met de Bezoekdienst lopen al heel ver terug. Eerst was er een goed contact omdat we vinden dat ze heel goed werk doen voor mensen waar wij een uitvaart voor verzorgd hebben. Naderhand zijn we ook de folders voor de Bezoekdienst gaan maken en dan doen we nu al 12 jaar. We zijn erg blij met een dergelijke organisatie. Zelf kennen we natuurlijk ook een nazorgtraject voor nabestaanden. Wij kunnen hen adviseren over een flink aantal zaken en hebben daarnaast ook nog een ingang voor professionele zorg. Daarbij doet GUV ook een bijdrage. De zorg die de Bezoekdienst biedt is daarop een prachtige aanvulling. Daarom willen we ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan een extra bijdrage leveren van 500 euro. We weten zeker dat het goed terecht komt: bij het helpen van nabestaanden!”

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel