Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wilsbeschikking


6 november 2017

Vraag nummer: 52621

Is een schriftelijke verklaring uit 1916 (door de opsteller een wilsbeschikking genoemd) naar de letter net zoveel waard als in de wet- en regelgeving van 2017 ?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat weet ik niet. Het hangt er van af waar die wilsbeschikking over gaat, wat er in staat en in welke vorm hij is gegoten. Er waren en zijn wettelijke vormvereisten voor bepaalde soorten wilsbeschikkingen. Dat iemand het een 'wilsbeschikking' noemt, wil nog niet zeggen dat het dat in juridische zin ook is. Andersom kan het zijn dat iemand een document geen wilsbeschikking noemt, terwijl het dat toch is.

Voorts is het de vraag wat iemand 101 jaar later nog aan die wilsbeschikking wil ontlenen. Als het bijvoorbeeld gaat om het vererven van goederen die inmiddels al eigendom van 3 andere mensen geweest zijn, is het waarschijnlijk niet meer relevant. Als iemand in de wilsbeschikking heeft staan dat hij in Haarlem begraven wil worden, dan is dat in 2017 nog steeds relevant als een achterkleinkind de stoffelijke resten wil overbrengen naar Eindhoven: dat strijdt met de wens van de overledene. Idem, als iemand de stoffelijke resten uit het graf wil cremeren.

In beginsel is een wilsbeschikking niet door de tijd beperkt. Maar het hangt van de omstandigheden af of mensen er nog rekening mee zouden moeten of kunnen houden, of niet.

Zie in de Infotheek van deze site ook de pagina over 'Wensen vastleggen'. En dan in het bijzonder de informatie over het testament en codicil, het wettelijk erfrecht en de erfenis.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >