Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Het verschil tussen vriesdrogen en cremeren?


25 november 2004

Vraag nummer: 3507  (oude nummer: 5030)

Wat is het verschil tussen vriesdrogen en cremeren?

Chantal

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Cremeren is verbranden in een oven, in een crematorium. Er blijft na verbranding as over, die kan worden verstrooid of bewaard.

Vriesdrogen wordt ook wel lyofilisatie genoemd. Dat kan een nieuwe manier zijn om stoffelijke overschotten te laten vergaan. Bij deze techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een organische substantie uiteenvalt. Na verwijdering van lichaamsvreemde stoffen zoals kwik en bijvoorbeeld kunstheupen, kan het ‘overschot’ worden begraven of gecremeerd.
Lyofilisatie wordt nog nergens ter wereld toegepast. Het proces is ontwikkeld door een Zweedse biologe, die er samen met de Nederlande uitvaartverzekeraar Yarden verder onderzoek naar verricht. Het is ook nog niet zeker dat vriesdrogen in Nederland wettelijk mogelijk wordt en ingevoerd wordt.
Ten opzichte van ‘direct’ begraven heeft lyofilisatie volgens voorstanders zoals Yarden als voordeel dat er geen schadelijke stoffen in de bodem komen. Bij crematie zijn nu filters nodig om bepaalde stoffen op te vangen. Bij vriesdrogen zijn volgens de bedenkers geen filters nodig die na gebruik vervuild in de afvalstroom terechtkomen. Uit onderzoek zal moeten blijken of deze verwachtingen bewaarheid worden.

Yarden verwacht dit jaar te kunnen bepalen of het een en ander technisch en financieel haalbaar is en of de consument behoefte heeft aan deze nieuwe keuzemogelijkheid.

De volgende informatie over de vier stappen van lyofilisatie is afkomstig van Yarden:
1. Het stoffelijk overschot wordt in 10 dagen gekoeld tot min 18 graden Celsius.
2. Het door en door bevroren lichaam wordt ondergedompeld in vloeibare stikstof (-196 graden), waardoor het heel broos wordt.
3. Dit ijslichaam wordt blootgesteld aan kleine trillingen en valt uiteen in een organische substantie.
4. Het kwik (van vullingen) en eventuele resten van chirurgische metalen worden magnetisch
verwijderd.
5. 25 tot 30 kilo droog poeder blijft over en wordt in een milieuvriendelijke kist (van bijvoorbeeld aardappelzetmeel) gedaan.
6. De kist kan worden begraven in een klein formaat graf. De overblijfselen zullen binnen 6 tot 12 maanden tot compost zijn vergaan. Op het graf kan een boom worden geplant die de compost als voeding gebruikt.

Meer informatie is te vinden op de site www.promessa.se

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >