Verplichting van uitvaartverzorger (waarschuwen dat andere verzekering gunstiger was)


4 februari 2016

Vraag nummer: 45112

Geachte heer, mevrouw,

Mijn vader was natura verzekerd bij één verzekeraar en een depositofonds bij een andere verzekeraar. Wanneer mijn vader kwam te overlijden heb ik dus eigenlijk de verkeerde gebeld. Wanneer de man van het depositofonds kwam om de crematie door te nemen vroeg hij naar de polis. Ik gaf hem die van de andere verzekeraar. Hij vertelde dat deze niet bij hem hoorde en een andere document nodig had van zijn bedrijf. Ik heb toen een ander document gegeven en hij zal daar later naar kijken en zou daar op terugkomen en hij zou het wel regelen met de andere uitvaartverzekering. Na de crematie heb ik zelf de andere uitvaartverzekering gebeld en die wees mij erop dat ons verteld had moeten worden dat wij op dat moment nog hadden kunnen kiezen voor de natura verzekering. Er is verder niets besproken daarover alleen over hoe de uitvaart ed verzorgd moest worden.
Nu is mijn vraag was de man verplicht ons hierover te informeren zodat wij alsnog de ander hadden kunnen benaderen?

Met vriendelijke groet

Wendy Nieuwenhuyze

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, als u de uitvaartleider van het depositofonds de polis van de andere verzekering hebt laten zien, zodat hij kon weten dat er nog een andere wellicht betere mogelijkheid voor u was en hij beloofde om het met de andere verzekering te regelen, dan mag u hem aan zijn belofte houden.

Eigenlijk was het natuurlijk verstandiger om direct ook zelf met de andere verzekering contact op te nemen. Deze uitvaartverzorger is een concurrent van de andere partij. Als hij de andere partij zou waarschuwen, zou hij waarschijnlijk de uitvaart verliezen en zo omzet en winst verliezen. Het is wel een beetje de kat op het spek binden wat u gedaan hebt, door te vertrouwen op de concurrent. Maar niettemin, als de man een belofte heeft gedaan, moet hij zich er aan houden.

Zie: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?


Een en ander betekent waarschijnlijk voor u een schade, omdat de andere verzekering nu niet of minder uitkeert. Als u zicht hebt op de omvang van de schade kunt u het bedrijf van de uitvaartleider-van-het-depositofonds daarvoor aansprakelijk stellen. Het is van belang om ook duidelijk op papier te krijgen van de naturaverzekering wat u gekregen zou hebben als u of de uitvaartleider haar tijdig had gewaarschuwd en wat u niet (niet) krijgt.
Als u er dan samen niet uitkomt, kunt u wellicht gebruik maken van een klachtenprocedure als het betreffende bedrijf bij een klachteninstituut is aangesloten.

Als het om een hoog bedrag gaat, kan het ook lonen om een advocaat in te schakelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE