Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tegemoet komen na verkeerde muziek


10 maart 2015

Vraag nummer: 41788

Hallo,

Op (datum) vond de crematie van mijn schoonmoeder plaats. Alvorens de plechtigheid werd er doorgesproken welke muziek er zou worden gedraaid, deze muziekstukken waren bij het leven uitgekozen door mijn schoonmoeder omdat deze een speciale betekenis hadden voor haar en de nabestaanden. De eerste 3 stukken werden goed afgespeeld maar toen het laaste stuk muziek werd aangezet viel het de nabestaanden op dat dit niet het nummer was die zij had uitgekozen.
Het was door de uitvaartverzorger van te voren duidelijk vermeld welke nummers van welke cd's gespeeld zouden worden.
Dit is door de uitvaartleider genoteerd, mijn schoonvader had in de cd-hoes tevens een extra briefje met de af te spelen nummers gedaan.

Mijn schoonnvader heeft de persoon die de uitvaart leidde hier na de plechtigheid op aangesproken. Er werd wel netjes excuses gemaakt.
De rekening van de uitvaart moet nog betaald worden door mijn schoonvader.

Mijn vraag : is het reeel om voor de door het uitvaartcentrum gemaakte fout een mindering van kosten te vragen? En zo ja, wat is daarin een redelijk percentage?

Vriendelijke groet,

XY

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is natuurlijk heel vervelend, zo'n fout. En erg storend, voor de mensen die weten dat het anders had gemoeten.

Ja, het is reëel om voor zo'n fout een korting op de kosten van de uitvaartdienst te vragen. Maar u moet daarbij niet denken aan grote bedragen. U en een aantal andere familielieden die bij het regelen van de uitvaart betrokken waren, weten dat het laatste nummer onjuist was. Maar de gemiddelde bezoeker zal het waarschijnlijk niet zijn opgevallen. Het zal niet de hele dienst verstoord hebben. Als bijvoorbeeld geen broodjes geleverd zouden zijn, die besteld waren, was dat ernstiger geweest. Dat hadden wel alle bezoekers gemerkt.

Men moet de 'schade' een beetje meten aan de inbreuk die gemaakt is op het verloop van de hele plechtigheid en het samenzijn.
Het is moeilijk om een percentage te noemen, zoals u vraagt, want waarvan is het een percentage. Qua bedragen denk ik in de orde van grootte van euro€ 50,- of euro€ 100,-.
Het ligt in de rede om, als er betaald moest worden voor de muziek, deze kostenpost uit de nota te laten schrappen.

Uw schoonvader kan de uitvaartondernemer nogmaals laten weten dat het hem zeer stoorde dat niet de juiste muziek ten gehore werd gebracht en hem vragen een voorstel voor compensatie te doen. Ik acht de kans groot dat hij de kosten van de muziek dan niet in rekening zal brengen. Of dat het crematorium dat niet doet, want meestal is het ten gehore brengen van muziek een taak van het crematoriumpersoneel.

Mocht de uitvaartonderneming of het crematorium geen enkel gebaar willen maken (het gaat meer om het gebaar dan om hoge bedragen in dit soort situaties), dan kunt u overwegen om een klacht in te dienen bij de Ombudsman uitvaartwezen, als de onderneming of het crematorium zijn aangesloten bij de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen. Meer informatie over de procedure kunt u vinden op de site van deze instelling, www.KlachteninstituutUitvaartwezen.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >