Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Publiciteit op website begrafenisondernemer??


26 september 2005

Vraag nummer: 4049  (oude nummer: 6527)

de begrafenisondernemer plaatste een advertentie en foto van het overlijden van mijn moeder op zijn publieke website zonder onze mening hierover gevraagd te hebben ...
kan dit zomaar???

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat het kan, dat blijkt wel. Maar dat het mag, nee, beslist niet. Althans in Nederland niet (ik zie dat u een Vlaams e-mail adres hebt).
Hier zijn geen vaste regels voor in de zin dat er een wet is waar in artikel 372a staat "Gij zult als begrafenisondernemer geen advertentie en foto van het overlijden van een moeder op uw site plaatsen". Maar dit zijn dingen die op basis van wat in het maatschappelijk verkeer als normaal en fatsoenlijk en zorgvuldig wordt beschouwd, niet door de beugel kunnen. Zonder opdracht of toestemming van zijn opdrachtgever mag een begrafenisondernemer geen persoonlijk herleidbare gegevens over een overlijden op zijn site, in een krant of waar dan ook plaatsen. In een rechtszaak zou een Nederlandse rechter dit niet goedkeuren, maar ik denk in Belgiƫ ook niet.
Nou moeten hier geen rechtszaken over gevoerd worden. Het is natuurlijk vervelend, maar geen misdrijf. Waarschijnlijk heeft de ondernemer het ook niet slecht maar juist positief bedoeld. Maar het mag inderdaad niet zonder toestemming.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE