Kist geknapt


25 juli 2019

Vraag nummer: 58277

Vandaag een begravenis gehad. Tijdens de dienst lag er allemaal vocht onder de kist. Tijdens het lopen naar de begraafplaats hoorden wij een gekraak. Twee tellen later zakte het lijk door de kist en belande op de grond. Het lijk werd opgepakt en op de deksel gelegd. Er werd een kleed overheen gelegd. Vol grote groene vliegen. Mijn vraag is hoe dit kan gebeuren?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het lijkt alsof bij deze uitvaart geen professionele uitvaartondernemer betrokken is geweest.

Normaal is het zo dat op de bodem van lijkkisten materiaal ligt, dat lichaamsvocht en -geuren absorbeert. Een lichaam verliest altijd vocht, zeker bij heel warm weer zoals vandaag. Een uitvaartondernemer zal daar zeker rekening mee houden en dit proberen te voorkomen.

Het is natuurlijk verschrikkelijk als de overledene door de kist zakt en op de grond valt. Ik heb dat nog nooit eerder gehoord. Een kist behoort zo stevig te zijn dat dit niet kan gebeuren.

Ik denk dat de opdrachtgever van deze begrafenis er recht op heeft om een deel van de rekening van de uitvaartondernemer niet te hoeven betalen.

Als de uitvaartondernemer aangesloten is bij een brancheorganisatie, is het wellicht mogelijk om een klacht in te dienen bij de Ombudsman uitvaartwezen. Zie voor de mogelijkheden en procedure de informatie op www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn