Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bespreking uitvaart 2 dagen uitgesteld


10 december 2016

Vraag nummer: 48592

Mijn schoonvader is in een tehuis overleden na een telefoon met ardanta is het al 2 dagen uitgesteld om alles te regelen met als antwoord druk druk maar de tijd om kaarten op tijd te bezorgen is niet groot meer en de wet zeg 5 dagen en dan begraven of cremeren zijn we overgrdragen tot deze rare praktijken

Antwoord:

Geachte heer,

Ik vind dit ook een merkwaardige gang van zaken. Een die eigenlijk niet acceptabel is. Als men de uitvaart niet kan regelen, moet men de regeling maar overdragen aan een ander bedrijf, lijkt mij.

Sinds 2010 dient een overledene niet meer uiterlijk de 5e dag na die van het overlijden, maar uiterlijk binnen 6 werkdagen begraven of gecremeerd te zijn. Dat komt meer op 8 dagen, het weekeinde meegerekend.
Maar dat de wet iets meer ruimte geeft om de uitvaart uit te voeren, betekent niet dat de familie maar moet accepteren dat de uitvaartverzekeraar nu geen tijd heeft, pas over 2 dagen de uitvaart wil bespreken en een lange termijn gaat gebruiken. De lange termijn betekent een langere onrustige periode en hogere kosten voor opbaren en bewaardagen in een mortuarium.

Ik weet niet wat de stand van zaken op dit moment is, maar mij lijkt dat u kunt eisen dat zaken onmiddellijk worden geregeld en dat u anders een ander in de arm neemt, waarbij de eventuele meerkosten voor rekening van Ardanta komt. Een bespreking een uurtje later kan wel eens gebeuren, maar niet 2 dagen later.

Ik vermoed dat over Ardanta als verzekeraar een klacht bij het Klachteninstituut Financiƫle Dienstverlening (KiFiD) mogelijk is. Maar ik zou eerst maar eens zelf een formele schriftelijke klacht indienen bij Ardanta, als ik u was. Op de site van Ardanta staat waarschijnlijk hoe dat kan.

Zie ook: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE