Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opvragen document doodsoorzaak van mijn moeder


20 augustus 2015

Vraag nummer: 43512

Mijn moeder is 15 jaar geleden overleden maar de echte doodsoorzaak worden door vele mensen anders aan mij vertelt. Ik zou graag een document hebben van die tijd waar de officiële doodsoorzaak van mijn moeder in staat. Ik ben zelf 17 jaar nu, waar en hoe kan ik dit zelf opvragen?

Antwoord:

Beste K,

Er bestaat geen document van de overheid waar de officiële doodsoorzaak van jouw moeder in staat. Het is dus ook nergens op te vragen.

Als iemand overlijdt, wordt het lichaam goed bekeken door een arts. Dat heet de lijkschouw. De arts vult na de lijkschouw 2 papieren in.

Het eerste papier dat de arts invult is een verklaring van overlijden. Daar staat in wie de persoon is die overleden is. Maar niet waaraan die persoon overleden is. Die verklaring van overlijden wordt ingeleverd bij de gemeente. Dan krijgt men van de gemeente een verlof om de overledene te kunnen begraven of cremeren. De verklaring van overlijden is geen geheime informatie; iedereen die hem in handen krijgt kan die verklaring lezen. Hij zit niet in een gesloten enveloppe.

Het tweede papier is wel geheim. Dat is een formulier waar verschillende soorten ziekten op staan en de arts kruist aan aan welke (soort) ziekte de overledene is overleden. Op dat formulier staan niet de naam, geboortedatum of andere gegevens van de overledene. Het anonieme formulier wordt in een enveloppe gestopt en ook bij de gemeente afgegeven. Echter, de gemeente opent die enveloppe niet, maar stuurt die door naar het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo weet men - in het belang van de volksgezondheid - waar de mensen in Nederland aan overlijden. Daar kan men beleid op maken en bijvoorbeeld besluiten om meer geld te besteden aan onderzoek naar nierziektes, als een aantal jaren blijkt dat steeds meer mensen overlijden aan nierziektes.
Het formulier van jouw moeder was dus ook anoniem en is nooit terug te vinden. Dat was ook de bedoeling, gelet op de privacy van overledene. De overheid kan tellen hoeveel mensen in een jaar waaraan zijn overleden, maar niet welke persoon waaraan is overleden.

Er bestaat geen overlijdensakte van jouw moeder, waar ook de officiële doodsoorzaak in staat. Zulke documenten bestaan gewoon niet in Nederland.

Wat ik echter niet weet, is hoe lang ziekenhuizen en huisartsen hun medische dossiers bewaren. De kans is groot dat als jouw moeder in een ziekenhuis is overleden, er een medisch dossier bestaat, waar de doodsoorzaak in staat of uit te halen is. Maar ik weet niet hoe lang ziekenhuizen en huisartsen dossiers van overleden patiënten bewaren. Ik denk korter dan 15 jaar. Maar dat zou je eens bij een ziekenhuis na kunnen vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >