Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Akte van overlijden (tijdstip overlijden)


21 december 2009

Vraag nummer: 7148  (oude nummer: 14627)

Beste heer van Putten,

Helaas is mijn zus na een aantal dagen, volgens het onderzoek 2 dagen, dood gevonden door de crisisdienst met behulp van politie. Er is een onderzoek geweest door arts van de GGGD & recherche om de doodsoorzaak vast te stellen. Rechercheur heeft aan mij en een andere zus vertelt dat er geen misdrijf is geweest en in haar situatie aan een natuurlijke dood is overleden, zij vermoeden dat het een hartstilstand is geweest waardoor zij op de grond is gevallen. Mijn vraag: Op de akte van overlijden staat geen overlijdings datum en tijd. Wel de gevonden datum en tijd. Het lijkt mij dat de arts kan zien hoelang onze zus overleden was want familie wilt toch weten wanneer zij overleden is? Het staat ook zo in de Akte van overlijden.

Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wat bedoelt u precies? De akte van overlijden is een interne akte van de gemeente, die kunt u niet hebben.

Wat u misschien bedoelt is:
1) de verklaring van overlijden van de arts, of
2) een uittrekstel uit het register van overlijden van de gemeente.

In de verklaring van overlijden dient een arts of gemeentelijke lijkschouwer een datum van overlijden op te geven. Geen tijdstip.
Het model van een verklaring van overlijden kunt u (natuurlijk) vinden op deze site, en wel als bijlage onder aan het Besluit op de lijkbezorging: Besluit van 4 december 1997, houdende voorschriften ter uitvoering van de Wet op de lijkbezorging (Besluit op de lijkbezorging).
http://www.uitvaart.nl/page_302.html

Iets anders is, dat als men bij de gemeente aangifte doet van overlijden, men dan ook een tijdstip moet noemen. Bij vinding van een overledene, zoals in het geval van uw zus, kan men natuurlijk niet tot op de minuut precies vertellen wanneer zij is overleden. Men zal het dan moeten schatten. Die gegevens worden opgenomen in de akte van overlijden, die de ambtenaar van de burgerlijke stand moet bewaren in het register van overlijden.

Wanneer men bij de gemeente later een uittreksel van de overlijdensakte in het register van overlijden vraagt, worden daar normaal gesproken ook de dag en het tijdstip van overlijden vermeld. Wanneer dat niet zo is, zou ik de gemeente om uitleg vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >