Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Problemen met bewindvoerder over uitvaart 4


4 juni 2020

Vraag nummer: 60917

Geachte heer van der Putten, even nog een vraagje: geldt dit ook voor de eerste contactpersoon? Als het verpleegtehuis de eerste contactpersoon (toevallig ook de bewindvoerder, maar geen familie) van het overlijden op de hoogte stelt, zitten ze dan ook fout?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan ik niet zeggen, want ik weet niet wat de 'juridische titel' van die 'benoeming' is.
Als uw stiefmoeder bijvoorbeeld heeft gezegd of geschreven "Ik wil dat mijn bewindvoerder mevrouw X de eerste contactpersoon is", dan vervalt de grond van die aanwijzing. Want na het overlijden is zij geen bewindvoerder meer.

Maar sowieso is het zo dat u als per testament benoemde executeur uw taak moet kunnen vervullen en dat er natuurlijk gewoon geen enkele rechtsgeldige reden is op grond waarvan iets of iemand een executeur zou belemmeren in het regelen van de uitvaart.
Elke aanwijzing van een contactpersoon vervalt op de seconde dat uw stiefmoeder overlijdt. Want dan treedt het regime van het testament in werking; de executeur is dan als enige de bevoegde persoon.

Ik kan mij in het algemeen wel voorstellen dat een verpleeghuis voorzichtig is met wie men welke informatie geeft. Want er zijn heel wat familieleden die op allerlei manieren een ander belang najagen. Als een patiënt heeft gezegd dat hij of zij wil dat zoon Jan geïnformeerd moet worden, moet het niet zo zijn dat medewerkers van het verpleeghuis denken dat het ook wel goed is als men dochter Ans belt. Jan kan vertrouwenspersoon van de ouder zijn en dochter Ans niet. Er wordt anders soms ook langs elkaar geen gewerkt met verschillende diensten van personeel. De regels zijn simpel om het voor het personeel overzichtelijk te houden.

Echter, in nieuwe omstandigheden (overlijden) liggen de verhoudingen anders en zijn ook de plichten en rechten van partijen anders. Die flexibiliteit heeft het verpleeghuis blijkbaar niet. Dat is een kwalijke zaak, denk ik.
De executeur moet de uitvaart kunnen regelen. Belemmering daarin kan op een bepaald moment zelfs een strafbaar feit zijn. Het kan bijvoorbeeld het verhinderen van de lijkschouwing zijn. Dat is een van de eerste taken van de executeur om dat te regelen. Zorgt het verpleeghuis dat de executeur dat niet kan, dan hebben we een strafbaar feit te pakken. Het verpleeghuis mag het zelf niet doen, als het weet dat er een executeur is.

Ook strafbaar is de weigering van de afgifte van een lijk. Als u gemeld hebt dat u executeur bent en dat u wenst of zo nodig eist dat de overledene per direct tot uw beschikking komt voor lijkschouwing door een door u in te schakelen arts en de eerste verzorging door een door u in te schakelen uitvaartonderneming dan hebben we al de weigering tot afgifte te pakken, als het verpleeghuis daar niet aan meewerkt.
U kunt het verpleeghuis ook nu al laten weten welke uitvaartonderneming uw stiefmoeder mag ophalen en verzorgen. Ik zou dat allemaal maar tijdig geregeld hebben en het verpleeghuis laten weten. Dan is er later geen enkel excuus als men de overledene in handen geeft van een door het verpleeghuis aangewezen uitvaartverzorger. Dat is dan het wegmaken van het lijk, ook een strafbaar feit. U moet zorgen dat men dan niet kan zeggen dat men het niet wist.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >