Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe pakken we dat aan? (broers willen niets regelen)


6 juli 2018

Vraag nummer: 55567

Goedemiddag,

Wij hebben nu een situatie bij de hand dat er een man in een huurhuis is overleden. Er zijn 2 broers die er niks mee te maken willen hebben. Zijn exvrouw kan het niet aan. Is het nu nodig dat zij echt afstand doen bij de rechtbank of is dit voldoende?

De woningbouw gaat aan de slag met het ontruimen van de woning. Wie regelt er meestal de overige dingen zoals opzeggen van bankrekeningen ed?

M.vr.groet,
(gemeente X)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Of het echt nodig is dat de beide broers afstand doen van de erfenis is wat jullie als gemeente moeten beoordelen. De broers zijn erfgenaam en daarmee aansprakelijk voor kosten. Eigenlijk voor alles. Met "Zij willen er niets mee te maken hebben" hoef je geen rekening te houden.

Ik ken gemeenten die in zo'n situatie in eerste instantie gewoon niets doen en zeggen "U bent broer en erfgenaam; als u het simpel wilt houden neemt u maar een budget-uitvaartondernemer in de arm die alles voor 1500,- euro regelt.". Dan is het in 9 van de 10 gevallen zo dat die broers na een paar dagen echt wel in actie komen. Zij hoeven de uitvaart niet bij te wonen. Ze hoeven alleen iemand opdracht te geven om de broer naar de begraafplaats of het crematorium te brengen.

Als ze dan niet in actie komen, kan de gemeente dat na een week alsnog doen.

Het opzeggen van bankrekeningen e.d. is een verantwoordelijkheid van de broers/erfgenamen.
Het is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente is ook niet bevoegd om bankrekeningen op te zeggen; dat kunnen alleen erfgenamen.

Een gemeente hoeft de erfgenamen niet te ontlasten van alles waar ze geen zin in hebben. Ook al zijn daar misschien goede redenen voor. Maar waarom zou de belastingbetaler in uw gemeente dan voor de kosten op moeten komen?

De kernvraag is hoe ver je als gemeente wilt gaan met de sores over te nemen van mensen die daar zelf geen zin in hebben.

Zie andere vragen over het verhalen van de kosten van de uitvaart door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.

Zie ook: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >