Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Het verhalen van kosten van de uitvaart op nabestaanden in het geval van een gemeente-uitvaart


7 december 2017

Vraag nummer: 53017

Wij krijgen een melding van een overlijden. De overledene heeft meerderjarige kinderen die geen tot weinig contact met de overleden ouder hadden.
Wij wijzen de kinderen op hun verantwoordelijk de uitvaart te regelen en te bekostigen. Zij blijven weigeren en er is geen uitvaartpolis. Uiteindelijk moeten wij alsnog opdracht geven voor een gemeente-uitvaart.
Wij hebben de mogelijkheid om achteraf de kosten van de uitvaart de verhalen. Wij doen dat in eerste instantie op de nalatenschap; tegoeden op bankrekeningen, openstaande bedragen aan inkomsten of uitkeringen etc. Wanneer dit niet toereikend is, gaan wij verhalen op de meerderjarige kinderen.
Vanaf dit punt hebben wij een meningsverschil in het team.
Volgens mijn collega is het zo, dat indien de kinderen de nalatenschap verwerpen en hier een bewijsstuk van de Rechtbank van hebben, zij hierdoor worden ontslaan van hun verplichting om de kosten van de uitvaart te betalen.
Volgens mij is het echter zo, dat de verplichting om de kosten van de uitvaart te betalen, los staat van de nalatenschap en of de kinderen deze aanvaarden dan wel verwerpen. Volgens mij worden de kinderen niet ontslagen van hun verplichting door de nalatenschap de verwerpen en hiervan een bewijsstuk te overleggen.

Uw advies hierover is zeer gewenst.

Met vriendelijke groet,

(gemeente X)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is een heel eenvoudige vraag. In de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten' is die vraag al ruim 100 keer gepasseerd.

Kinderen van de overledene zijn ALTIJD aansprakelijk voor de kosten, als de gemeente de uitvaart moet regelen.
De kinderen kunnen zich door het doen van afstand van de erfenis niet onttrekken aan de verplichting om de kosten van de gemeente te vergoeden.
Andere erfgenamen (broers en zussen, ouders, grootouders etc.) kunnen dat wel.

Dat een echtgenoot (m/v) en kinderen van de overledene die verplichting hebben, is speciaal neergelegd in artikel 22 Wet op de lijkbezorging. Zij zijn "de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest"
Voor 'gewone' erfgenamen geldt dit niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >