Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Welke gemeente moet kosten crematie betalen?


1 maart 2012

Vraag nummer: 27638

In het ziekenhuis in Heerlen is een persoon overleden, die woonachtig was te Luik. De persoon in kwestie was een junk-verslaafde. Hij beschikt niet over middelen van bestaan. In opdracht van de politie is het lijk overgebracht naar een politie-mortuarium i.c. te Eijsden. Dit valt onder de gemeente Eijsden-Margraten. Gemeente Heerlen geeft aan dat ze niet opkomen voor de kosten van de crematie. Zij zijn van mening dat de gemeente de crematie moet regelen waar het lijk zich bevindt i.c. Eijsden-Margraten.
Graag verneem ik iets van u.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemeente waar de overledene zich bevindt op het moment dat geconstateerd wordt dat niemand de uitvaart regelt, is verantwoordelijk voor de lijkbezorging. In het door u beschreven geval is dat de gemeente Eijsden-Margraten.
Misschien moet u eens een hartig woordje spreken met de politie. Als die het stoffelijk overschot niet over had laten brengen naar een mortuarium in Eijsden, maar in Heerlen had gelaten, was de gemeente Heerlen verantwoordelijk.

Vergelijk o.a. de vragen Welke gemeente draait voor kosten op bij uitvaart?,Overheidszorg (welke gemeente?) en Welke gemeente verantwoordelijk voor lijkbezorging? in de subrubriek Uitvaart door gemeente. Daar staan nog enkele oudere vergelijkbare vragen.

Overigens, als uw gemeente de uitvaart moet regelen, waarom zou zij dan kiezen voor een crematie? Voor een crematie moet u kosten betalen aan een crematorium. Als u kiest voor begraving, bespaart u die kosten want kunt u 'gratis' begraven op een eigen begraafplaats. U hoeft als eigenaar van een gemeentelijke begraafplaats aan uzelf geen grafrechten en onderhoud te betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE