Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kostenverhaal bij nabestaanden


1 december 2015

Vraag nummer: 44415

Onze gemeente besluit de kosten van een door de gemeente betaalde uitvaart te verhalen op de nabestaanden (1e graad). Wij dachten gezien de informatie op uw website dat we de kosten bij slechts 1 van de 3 kinderen konden verhalen, maar dat blijkt gezien een uitspraak op www.rechtspraak.nl (zaak BD3885) toch ingewikkelder te liggen. Graag uw reactie hierop.

Antwoord:

Geachte heer,

De kwestie BD3885 is mij bekend. Maar rechters oordelen niet altijd even consequent. Dit is de enige uitspraak over verhaal op kinderen in decennia, voor zover mij bekend. Ik zou me van een 'losse' uitspraak niet zo erg veel aantrekken. Als er anders wordt ingestoken bij de procedure, kan het vonnis anders uitvallen.

Heel ingewikkeld is het niet. Alleen een klein beetje meer werk. Ik zou als ik uw gemeente was, en-en doen, dus elke kind zowel voor het geheel als voor een gelijk deel aanspreken. En daar ook voor naar de rechter gaan, zonodig. En niet slechts 1 kind.
Artikel 6:6 lid 2 BW zegt: "Is de prestatie ondeelbaar of vloeit uit wet, gewoonte of rechtshandeling voort dat de schuldenaren ten aanzien van een zelfde schuld ieder voor het geheel aansprakelijk zijn, dan zijn zij hoofdelijk verbonden."

Ik zou hier stellen dat artikel 6:6 niet van toepassing is omdat het niet om een prestatie gaat. De gemeente voert een op haar rustende wettelijke verplichting uit.
Voorts is het zo dat uit gewoonte en rechtshandeling (wel) voortvloeit dat ieder kind hoofdelijk aansprakelijk is. Volgens mijn informatie worden kinderen wel vaker hoofdelijk aansprakelijk gesteld.

Ik zou het gewoon proberen, als ik u was. Maar ik zou niet slechts 1 maar wel alle 3 kinderen hoofdelijk aanspreken voor het geheel, anders ontbreken bij een gang naar de rechter mogelijk twee partijen die anders zeker ook veroordeeld kunnen worden voor eenderde deel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE