Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematie (door gemeente; toch afscheid?)


12 december 2014

Vraag nummer: 40926

wat zijn de kosten als er iemand komt te overlijden die geen verzekering heb kunnen ze daar bij gemeente iets voor regelen zo dat ze toch een uitvaart kunnen regelen met afscheid

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als iemand die geen verzekering heeft, komt te overlijden, moeten diens echtgenoot of partner en kinderen de uitvaart regelen. Kunnen ze dat niet of willen ze dat niet, dan doet de gemeente het. Als de gemeente het doet, hoeft de gemeente geen uitvaat met afscheid te regelen.
Zie over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:


Ik las toevallig afgelopen dagen in het Brancheblad Uitvaartzorg dat de kosten van een uitvaart door een gemeente gemiddeld tussen de 2.800,- en 2.900,- liggen. Nou, dat kan veel goedkoper. Als familie zelf de uitvaart regelt, kan het voor de helft. Je kunt een overledene 'technisch laten cremeren'. Dan houd je als familie geen bijeenkomst in de aula van het crematorium. Dat doe je thuis of in een zaaltje en je laat de overledene alleen cremeren. Er zijn uitvaartondernemers die dat regelen voor ongeveer 1.500,- euro.
Bij de meeste gemeenten kun je iemand in een algemeen graf laten begraven. De kosten liggen de 800,- en 1.200,- euro. Als je iemand laat begraven in een algemeen graf op een natuurbegraafplaats (www.natuurbegraafplaats.nl) heb je ook geen dure grafsteen nodig en zie je geen verschil met andere graven.

Als de gemeente de uitvaart regelt, worden die 2.800,- verhaald op de kinderen. Hebben de kinderen geen geld of werk, dan wordt het ingehouden op een uitkering. Dan kun je beter goedkoper zelf wat regelen en met een paar mensen geld bij elkaar leggen, dan nog jarenlang de gemeente moeten afbetalen.
En als je zelf de crematie of begraving regelt, maak je zelf een afscheid mogelijk. Sommige gemeenten doen dat wel, anderen niet. Maar als blijkt dat ze het niet doen, is het misschien te laat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE