Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beslag op bankrekening overleden moeder 3


25 mei 2018

Vraag nummer: 55113

Geachte heer Van der Putten,

Mijn moeder had wel geld op haar 2 rekeningen maar ik kon niet bij de spaarrekening van mijn moeder komen en het geld op beide rekeningen was niet echt toereikend om te betalen voor een uitvaart en ook nog eens te betalen voor een gedenksteen. En het was niet mogelijk voor mij op bij het spaargeld van mijn moeder te komen. Dus toen heeft een kennissen voorgesteld om de gemeente te laten betalen. De gemeente zei dat de uitvaart rond € 5000 a 6000 zal kosten. Maar nu blijkt dat de gemeente beslag heeft gelegd op de rekening en ik moet nu voor alle rekeningen die binnenkomen opdraaien. Er is ook meer geld op de rekening dan die 6000 euro, waar de gemeente van zei dat het zou kosten. Ik heb gebeld en de contact persoon van de gemeente zei dat wij de rekeningen moeten betalen en zij houden al het geld dat binnenkomt. Dus ik en mijn broer krijgen niets meer, ook niet als er wat over is. De contactpersoon van de gemeente heeft gezegd dat ze daarna de rekening gaan opheffen. Ik vind het niet eerlijk, want teveel aan huurtoeslag en zorgtoeslag moet ik aan de belasting gaan terug betalen. Ik vind dit echt niet eerlijk. De contactpersoon van de gemeente heeft door de telefoon vertelt hoe de uitvaart georganiseerd zou worden. Het was vrij sober, er was een pastoor bij daar had ik voor gezorgd en wat cake en drinken en muziek dat was het. En dat moet € 5000 a 6000 kosten. Het is nogmaals niet eerlijk dat de gemeente niets op papier heeft gezet en al het geld dat binnenkomt inneemt, wat meer dan € 6000 is. Ik had ook gevraagd of ik alles op papier kon krijgen maar dat kon niet zei de contactpersoon. Ik ga bij de gemeente Amsterdam informeren of dit normaal is? Kan de gemeente alsnog als ik vragen ga stellen de kosten op mij verhalen of niet. Ik hoor graag van u

Alvast bedankt voor uw medewerking

Met vriendelijke groet,

Norma Viente

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik help u graag verder, maar dat gaat niet. De kwestie is te ongewoon en te ingewikkeld om via een vraag en antwoord op internet op te lossen.
Ik adviseer u om advies en hulp te vragen bij een advocaat, het Juridisch Loket of een sociaal raadsman. Iemand moet stap voor stap met u het gebeurde doorlopen, met de papieren in de hand.

Een paar zaken in uw vraag en eerdere vragen zijn opmerkelijk. Die adviseer ik met uw adviseur te bespreken.
- Waarom kon u niet bij de spaarrekening van uw moeder?
- Een kennis kan wel voorstellen om de gemeente te laten betalen, maar dat doet de gemeente echt niet zomaar. Dat moeten uw broer en u natuurlijk terug betalen. Zie alle vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.
- Ik begrijp niet dat de uitvaart € 5.000,- a 6.000,- zou moeten kosten. Dat is ongebruikelijk hoog voor een uitvaart die de gemeente organiseert. Normaal gaat het dan om kosten tussen de € 1.500,- a 2.500,-. Hoe kan dat?
- Dat de gemeente haar kosten vergoed wil hebben, is normaal. Maar het is niet normaal dat als de gemeente meer geld in handen krijgt dan dat er nodig is, u dat meerdere geld niet zou kunnen krijgen. Dat kan niet.
- U schrijft dat de gemeente niets op papier wil zetten. Dat moet u niet accepteren. Als de gemeente geld wil verhalen, zal ze ook schriftelijk de kosten moeten specificeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Van 26 mei tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE