Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zelfdoding (betaalt de verzekering wel?)


12 december 2002

Vraag nummer: 1860  (oude nummer: 2233)

Thu, 12 Dec 2002 12:55

Goedenmiddag,

Ooit heb ik eens vernomen dat zelfdoding strafbaar gesteld kan worden. Klopt dit? En zo ja, wat voor gevolgen heeft dat dan voor de kosten van de uitvaart? Vergoed de uitvaartverzekeraar dan de kosten nog wel?

BvD voor de reactie!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zelfdoding is niet (meer) strafbaar. Ik herinner mij uit colleges Rechtsgeschiedenis dat zelfdoding een bepaalde periode wel strafbaar is geweest. Men hakte dan het lijk alsnog een hand af of zoiets. Maar dat was in de donkere Middeleeuwen. Men zag het dan als een misdrijf tegen God.

Het zal er nooit meer van komen dat zelfdoding (weer) strafbaar wordt gesteld. Mensen zijn tegenwoordiger iets praktischer en de wetgever en anders strafrechters zeker. En de godsdienst heeft een mindere greep op het openbare leven dan vroeger.

Wat wel speelt en wat mogelijk de achtergrond van uw vraag is, is dat verzekeringsmaatschappijen die levensverzekeringen verkopen (een eufemistische naam voor een verzekering die alleen iets oplevert als iemand dood gaat), de uitkering uitsluiten in het geval van zelfdoding. Men wil voorkomen dat iemand met zelfmoordplannen de ingeving krijgt om zijn nabestanden goed verzorgd achter te laten, een hoge verzekering neemt en vervolgens zijn voornemen uitvoert.
Voor uitvaartverzekeringen heb ik nimmer gehoord of gezien dat dit meespeelt of een uitsluitingsgrond vormt. Per slot gaat een mens altijd een keer dood.
Ik denk dat het grote verschil tussen uitvaartverzekeringen en levensverzekeringen is, dat de eerste om relatief lage bedragen van enkele duizenden euro's gaan en de laatste soms om ettelijke miljoenen.

mr W.G.H.M. van der Putten

12 december 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >