Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Registratie crematies. Lijst?


3 januari 2015

Vraag nummer: 41142

Wordt de crematie van een lichaam ook bijgehouden en waar vinding een registratielijst!

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Zeker worden alle crematies geregistreerd. Dat gebeurt bij alle crematoria. Die zijn wettelijk verplicht bij te houden wie er bij hen wordt gecremeerd.
Die informatie is openbaar. Iedereen kan bij een crematorium navragen of bijvoorbeeld de heer X of mevrouw Y daar gecremeerd is. Het crematorium is wettelijk verplicht om dan die informatie te geven.

Er is echter geen centrale landelijke registratie wie ooit waar is gecremeerd. Men moet het dus het betreffende crematorium vragen. Als niet duidelijk is waar iemand is gecremeerd, moet men misschien bij verschillende crematoria in de regio informeren.

Men kan niet vragen: "Wie is op 2 april 2008 gecremeerd?" Of: "Kunt u iedereen opgeven met de naam De Bruin die bij u is gecremeerd?" Of: "Kunt u een lijstje geven van alle gecremeerde personen in 2010?" Alleen als men naar een concrete persoon informeert, is het crematorium verplicht om die informatie te verstrekken.

De crematoria moeten altijd de gegevens verstrekken over alle personen die er ooit gecremeerd zijn. Dus ook van iemand die bijvoorbeeld in 1952 in dat crematorium gecremeerd is. Er is geen beperking in die zin dat een crematorium alleen de gegevens over de laatste 5, 10 of 25 jaar hoeft te vertellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over het op een voor de overledene bijzondere plaats verstrooien van as:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >