Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf schudden en regeling in reglement


26 oktober 2018

Vraag nummer: 56526

Geachte heer Van der Putten,
Hierbij een probleem waar ik geen weg/raad mee weet.
Meneer X is begraven en zijn dochter Y heeft de grafrechten.
De grafrechten zijn voor 20 jaar en kunnen aan het eind van de looptijd telkens met 10 jaar worden verlengd.
Nu heeft het College van Kerkrentmeesters(CvK) besloten dat dochter Y mag worden begraven in het graf van haar vader meneer X.
Dit was eerst niet toegestaan en ook niet geregeld in het reglement.
Want wie de grafrechten heeft bepaalt toch wie er in het graf wordt begraven en dan staat het CvK eigenlijk buitenspel in deze
Edoch daar wij met vrijwilligers werken willen deze niet te snel (minder dan 30 jaar begraven zijn) iemand in een bestaand graf begraven.
Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat men nog stoffelijke resten tegenkomt bij het graven van het graf.
Wij begraven maar één hoog.
Moeten wij dit besluit van het CvK opnemen in het reglement van de begraafplaats en zo ja in welk hoofdstuk?

Dit is wat er o.a. staat in het reglement:
HFDST 1 ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
1. Dit regelement verstaat onder:
particulier (eigen) graf, ook wel familiegraf genoemd:
een graf, grafkelder daaronder begrepen, waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot:
-het doen begraven en begraven houden van lijken.
-het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen.
-het doen verstrooien van as;
Moeten we dan in deze alinea opnemen:
“Het begraven van meerdere lijken in hetzelfde graf is niet eerder toegestaan dan na verloop van minimaal 30 jaar na het begraven van een lijk”.
Of is alleen het besluit van het CvK voldoende?
Graag uw reactie in deze.
Bij voorbaat dank

Met vriendelijke groet,
XX
Beheerder van de Prot.-Chr. begraafplaats te X.

Antwoord:

Geachte heer,

U schrijft dat het begraven van de dochter in het graf van haar vader eerst niet was toegestaan en ook niet geregeld in het reglement van uw begraafplaats. Maar daar vergist u zich.

Het gaat om graven waar slechts 1 kist in kan worden geplaatst. Op de meeste Nederlandse begraafplaatsen kunnen twee en soms wel drie kisten boven elkaar worden geplaatst. Maar bij uw begraafplaats is dat vanwege de relatief hoge grondwaterstand of om een andere reden niet het geval. Er kan in een graf waar een nieuwe kist moet worden geplaatst wel ruimte gemaakt worden, door het graf te 'schudden'. Dat kan wettelijk na 10 jaar na de begraving. Dan kunnen de stoffelijke resten dieper in het graf worden gelegd, waardoor er boven ruimte ontstaat voor een nieuwe kist. Men moet bij een begraving rekening houden met de wettelijk voorgeschreven diepte. Bij het schudden van een graf mogen de stoffelijke resten dieper begraven worden zonder rekening te hoeven houden met de afstand tot het grondwater. Ze mogen zelfs in het grondwater worden begraven.

Ik schreef al dat u zich vergist, omdat wel degelijk in het reglement is bepaald dat graven geschud mogen worden. Ik wijs op artikel 25, lid 5. Dat geeft de rechthebbende op het graf recht om het graf te schudden, als voldaan wordt aan de eisen van de wet, dat 10 jaar grafrust is gerespecteerd. In lid 5 staat ook "Aan een dergelijk verzoek (om het graf te schudden) zal worden voldaan wanneer dit niet in strijd is met enig ander artikel uit dit reglement". Maar ik kan niet zo snel zien of bedenken met welk artikel er strijd zou kunnen zijn.

De dochter kan worden bijgezet in het graf van haar vader, omdat het graf geschud kan worden als minstens 10 jaar na diens begrafenis zijn verlopen. Maar er moet op het moment van overlijden van de dochter eigenlijk wel direct een nieuwe rechthebbende zijn, die dit regelt. De dochter kan niet voor zichzelf het schudden van het graf regelen, omdat zij op het moment van haar overlijden geen rechthebbende meer is. Haar opvolger moet haar wens uitvoeren.

Het schudden van een graf is iets dat per definitie alleen geregeld kan worden als er nog grafrechten op het graf rusten, dus binnen de termijn van uitgifte van 20 jaar. Of binnen een verlengde termijn. Maar als de grafrechten verlopen is, is gewoon sprake van uitgifte van een nieuw graf, dat voor de uitgifte geruimd kan worden. Ruiming kan dan geschieden door het dieper begraven van de aangetroffen resten in het graf.

Er hoeft voor het schudden van een graf dus niets aan het reglement gewijzigd te worden, omdat het reglement dit nu al regelt.

Maar u signaleert een ander probleem, namelijk dat de vrijwilligers op uw begraafplaats een graf dat jonger is dan 30 jaar, niet willen ruimen of schudden. Dat begrijp ik goed, want uw vrijwilligers komen waarschijnlijk uit uw eigen gemeente en er is een gerede kans dat zij overledenen zelf bij leven hebben gekend. Dat maakt het ruimen van het graf een persoonlijke kwestie, die nog eens extra onaangenaam kan zijn als de vertering van stoffelijke resten soms niet heel voorspoedig verloopt.

Maar ik denk dat de oplossing er niet in zit om te regelen dat graven niet binnen 30 jaar na de begraving geschud mogen worden. Want dan heeft het ook geen zin om graven voor 20 jaar uit te geven, want die kunnen dan na 20 jaar ook niet geruimd worden.
Ik denk dat vrijwilligers geen graven moeten ruimen of schudden, maar dat men zulke werkzaamheden dan moet overlaten aan professionals, die gewend zijn zulke werkzaamheden uit te voeren, maar die geen persoonlijke emotionele betrokkenheid bij de voormalige lidmaten van de gemeente hebben.

Het inschakelen van een professioneel bedrijf kost natuurlijk geld, maar het lijkt mij ook logisch en normaal dat daar kosten voor gerekend worden. Ik zie dergelijke kosten nu niet op de tarieflijst van de begraafplaats staan.

Omwille van de privacy van de betrokken familie heb ik uw naam en die van de begraafplaats onder de vraag verwijderd. In een kleine gemeenschap weet anders iedereen al snel om wie het gaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >