Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Sluiten kist na aankomst uit buitenland


30 januari 2005

Vraag nummer: 3639  (oude nummer: 5486)

Geachte heer/mevrouw,
gaarne zou ik willen weten of de kist van iemand die in het buitenland is overleden en naar Nederland komt gesloten blijft of moet blijven. Kan men het stoffelijk overschot nog zien. Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Geen enkele wet of regel verplicht iemand de kist gesloten te houden. Nabestaanden kunnen altijd besluiten om de overledene nog te zien: zij beslissen, niemand anders.
Meestal is dat geen enkel probleem. Het is dan wel verstandig om een kist eerst buiten aanwezigheid van nabestaanden te laten openen, om zeker te weten of de overledene toonbaar is. Als het een lange tijd duurt voordat een kist uit het buitenland is aangekomen, kan er al verkleuring van de huid plaats hebben gevonden, wat soms ook minder plezierig te aanschouwen is. Een heel enkele keer ligt iemand totaal onverzorgd in een kist, wat een nare aanblik geeft. Maar in het normale geval dat iemand bijvoorbeeld op vakantie in Spanje overlijdt en binnen enkele dagen per vliegtuig in Nederland terug komt, is er geen enkel verschil met de situatie dat iemand hier overleden is en na enkele dagen opgebaard wordt.

Ik meen dat het mortuarium Schiphol, waar veel overledenen het land binnen komen, zelfs de mogelijkheid biedt voor nabestaanden om de overledene te ontvangen, de kist te openen, een korte plechtigheid te houden e.d. Men kan van daaruit later met een rouwauto in een kleine familiestoet naar de plaats van bestemming in het land rijden.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE